Quantcast

Välgörande vitlök

Vitlök - älskad och hatad. Oavsett vilket är den på många sätt välgörande för hälsan. Saften av en nypressad vitlöksklyfta kan hämma utvecklingen av flera sjukdomsalstrande bakterier.


Den läkande vitlöken
Vitlökens läkande egenskaper härrör till största delen från svavelhaltiga eteriska oljor med ämnet allicin som har en starkt antibiotisk verkan. Det lättflyktiga allicinet har en antiseptisk verkan och fungerar som ett naturligt antibiotikum.
Vitlök odlas över hela världen men framför allt i Asien, Kalifornien samt kring Medlehavet. Vitlöken är en perenn men man äter den underjordiska löken. Vitlöksklyftor pressas eller hackas och marineras, friteras, steks eller ugnsbakas hel.


Odla vitlök hemma
Vitlök i kruka
Man kan enkeltodla vitlök hemma. Placera en kruka på en solig fönsterbräda. Peta ner klyftorna tätt i jorden men låt ca en halv cm av den spetsiga toppen sticka upp. Vattna igenom jorden ordentligt. Vattna därefter på fatet.
Det blir inte själva löken utan de gröna bladen man använder. Klipp lite i sänder av bladen, när de stuckit upp en bit. På så vis fortsätter bladen att växa ett bra tag.De gröna bladen har en mild vitlökssmak och är mycket goda att strö över en sallad.

Ugnsstekta vitlöksklyftor
Värm ugnen till ca 200 grader, lägg hela oskalade vitlöksklyftor på enn ugnssäkert fat , droppa över rikligt med olivolja och sätt i ugnen tills klyftorna är mjuka. Spara oljan, den är underbart god att doppa vitt bröd i.

Rostad vitlök
Koka oskalade vitlöksklyftor i ca 5 min. Ta upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper. Rosta dem i en het, torr stekpanna med gourmetsalt.

Maria Dahlquist
2003-11
2003-11-01
Blev medlem: 1:a jan 1970
Senast inloggad: 1:a jan 1970
Recept: 0 st
Foruminlägg: 4546 st
Kokboken: 1980 st

REKOMMENDERADE RECEPT

Köttgryta med v..
över 2 månader
Macabollar
över 2 månader
Kasslerfrestels..
över 2 månader
Grillad vitlök
av SDMaya
över 2 månader
Pasta och fläsk..
av Penne
över 2 månader