Vattenkringlor eller bagels

När jag var liten gjorde mamma vattenkringlor som vi kallade dom, på senare år har jag förstått att det är i stort sett samma sak som bagels bara att vi aldrig fyllde dom med något. Man fick en stor, salt nybakad kringla i handen som man satte tänderna i, och oj så segt och gott det var! Nu har jag inte bakat kringlor på flera år, men receptet jag lägger ut här har jag en gång fått av min mamma och själv provat. Fast det blir ju aldrig så gott som när man var liten, eller hur!

Betyg (0 röster)
Antal personer
40 st

Ingredienser

4 dl vatten
15 gram jäst
2-3 tsk salt
Ca 1 liter vetemjöl
2 liter kokande vatten
3-4 tsk salt

Gör så här

Värm vattnet till 37 grader och lös upp jästen i det, tillsätt salt. I mitt recept står det 3 tsk, men de blir säkert goda med lite mindre salt.

Blanda ner mjölet och arbeta degen riktigt smidig och låt sen jäsa i 40 minuter. Sätt därefter på ugnen på 225 grader.

Arbeta ihop degen och dela den i två delar, och sedan varje del i 20 bitar, totalt alltså 40 bitar. Baka ut till runda kringlor, lägg dom under en bakduk varteftersom dom blir klara så att dom inte torkar. Låt jäsa i 15 minuter (fast antagligen så har de första kringlorna du gjorde snart jäst färdigt vid det här laget...)

Nu bör du ha en stor kastrull med vatten och salt kokandes, jag är lite osäker på mängden salt i vattnet, så smaka av lite innan du börjar koka kringlorna. Det ska vara ordentligt salt. (inte så bra för blodkärlen, jag vet...)

Koka kringlorna i ca 2-3 minuter och lägg över dom på en pappersklädd plåt och så in i ugnen i ca 10 minuter. Låt dom svalna lite, sen är det bara att hugga in!
Visningar:
2236
Sparat:
22

LIKNANDE RECEPT

Sockerkaka elle..
av MrsC
över 2 månader
Koka krabba ell..
över 2 månader
Påskbröd,  kuve..
över 2 månader
Matjesilltårta ..
över 2 månader
Chokladmousse e..
över 2 månader
Bagels
av Amika
över 2 månader