Varma chokladsufflčer

Gott

Betyg (1 röst)
Antal personer
6st

Ingredienser

50 g mörk blockchoklad
2 1/2 dl mjölk
60 g osaltat smör
4 msk mjöl
4 äggulor
4 äggvitor
3 1/4 msk socker
1 1/2 msk kakao
florsocker, att dofta över

Gör så här

1. värm ugnen till 180 grader. lägg chokladen i en skål. hätta upp mjölken till kokpunkten i en kastrull. häll den över chokladen och rör om tills den smält. smält smöret och tillsätt mjölet. låt sjuda på låg värme i 1 minut. tillsätt chokladmjölken gradvis under konstant omrörning. koka upp och ta bort från plattan. ställ åt sidan och låt kallna.

2. pensla 6st 10*5cm stora sufflèformar med smör, arbeta med penslen från botten och uppåt. ställ formarna i kylskåpet tills smöret stelnat, pensla sedan igen. fyll en av formarna till hälften med strösocker och rotera formen utan att vidröra insidan med fingrarna, så att smöret täcks av socker. skaka ut överflödigt socker och gör likadant med resten av formarna.

3. rör ner äggulorna i chokladsmeten. vispa äggvitorna med en elvisp tills det bildas mjuka toppar. tillsätt sockret och vispa i 30 sek. vänd ner kakaon. vispa försiktigt ner en tredjedel av äggvitorna i chokladsmeten till det precis blandat sig. tillsätt resten och vänd ner dem försiktigt men snabbt. rör inte för mycket, då tappar smeten sin volym.

4. skeda ner smeten i formarna så att de fylls till brädden och jämna till ytan med en stekspade. dofta florsocker över och dra med tummen runt insidan av formarnas överkanter så att det bildas en skåra som hjälper sufflèn att höja sig jämt. grädda i 15 minuter eller tills sufflèerna höjt sig ordentligt och fått en lätt skorpa.sufflèerna ska kännas fasta vid ett lätt tryck med fingret. dofta över lite florsocker och servera genast.
Visningar:
1563
Sparat:
15

LIKNANDE RECEPT

Varma mackor
över 2 månader
Varm tacotårta
av lennali
över 2 månader
Grillad tonfisk..
över 2 månader
Varm sallad med..
av Zeta
över 2 månader
Varm tacotårta ..
av petra36
över 2 månader