Ugnsbakad älgfilé med pepparrostade morötter samt svampsmör och enbärssky, till serveras en rostad vitlök och potatis puré

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

Ugnsbakad älgfilé:
800 g älgfilé
lite smör
salt
nymalen svartpeppar

Pepparrostade morötter:

8 blastmorötter
ca 30 g smör
1 vitlöksklyfta
1 kvist timjan
salt
nymalen svartpeppar

Svampsmör:

½ dl Karl-Johan och kantareller i bitar
olja till stekning
40 g normalsaltat smör
salt
peppar

Enbärssky:

2 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
2 dl rödvin
5 l oxsvansfond
endast gult skal från 1 citron
1 msk saft från citron
socker
nymalen svartpeppar
salt

Rostad vitlök och potatispuré:

½ kg skalad mandelpotatis
2 dl mjölk
40 g smör
2 msk skuren gräslök
1 msk rostad vitlök
salt
vitpeppar från kvarn

Gör så här

Ugnsbakad älgfilé
Putsa filén. Gnid in köttet i salt och peppar. Bryn det i lite smör tills den fått en gyllenbrun färg. Stek sedan filén på galler i ugn på 80° till dess innertemperatur är 54°. Tag då ut den och låt den vila ca 10 minuter i folie. Vid servering, tranchera oxfilén.

Pepparrostade morötter
Smält smöret. Skala morötterna och skär dem i lika stora längder, ca sex cm. Dela dem på längden och lägg dem i den ugnsfasta formen tillsammans med det smälta smöret, vitlöksklyftan och timjan. Salta och peppra på morötterna innan du placerar dem i ugnen på 170 tills de är mjuka, ca 15 minuter. Vid servering, värm dem i ugnen, avlägsna timjankvisten.

Svampsmör
Bryn svampen i olja i en panna tills den är gyllenbrun. Låt den kallna. Vispa smöret vitt och pösigt i en assistent och smaka av det med salt och peppar. Tillsätt den brynta svampen. Spritsa ut smöret på smörpapper och forma det till rullar med ca 1,5 cm i diameter. Lägg det i kylen och låt det svalna. Innan servering, skär smöret i ca 5 cm långa stavar.
Enbärssky
Finhacka schalottenlök och vitlök. Koka upp löken tillsammans med vinet och enbären. Låt allt reducera tills endast 1/3 återstår. Häll i oxsvansfonden och låt skyn reducera tills ca 5 dl återstår. Tillsätt då citronskalet och saften. Låt skyn stå ca 15 minuter och dra. Smaka sedan av den med salt, peppar och socker. Sila bort löken, enbären och citronskalet genom en finmaskad sil. Vid servering, värm såsen.

Rostad vitlök och potatispuré
Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av vid spisen. Häll i mjölk och smör och rör till en slät massa. Smaka sist av med salt och peppar och tillsätt den skurna gräslöken.
Visningar:
12407
Sparat:
104

LIKNANDE RECEPT

Ugnsgratinerad ..
av Mjum
över 2 månader
Laxfilé med bak..
av pitea
över 2 månader
Filé med nobiss..
av ros
över 2 månader
Rostad potatis ..
över 2 månader
Julstek på kalv..
över 2 månader
Ugnsbakad hoki-..
av styvan
över 2 månader