Tyskt fullkornsbröd

Det här goda och nyttiga fullkornsbrödet är bakat på en surdeg som ska stå över natten. Resultatet blir ett saftigt och hållbart bröd att njuta av.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

Surdeg:
1 liter filmjölk
13 dl råg- eller vetemjöl

Krossblandning:
5 dl vatten
1½ dl rågkross
3 dl rågflingor
1 dl linfrön

Bröddeg:
1 pkt jäst
2 dl fint rågmjöl
½ liter naturell youghurt
1½ dl mörk sirap
1 msk salt
4 dl fint rågmjöl
7 dl rågsikt
4 dl vetemjöl special
4 dl solroskärnor
½ dl honung

Garnering:
1 dl solroskärnor

Till formarna:
2-3 msk rågkross

Gör så här

Dag 1: Värm filmjölken till 35 grader. Blanda filmjölken och mjölet, till surdegen, i en bunke. Täck bunken med plastfolie och låt stå över natten i rumstemperatur.

Gör krossblandningen. Värm vattnet till max 90 grader. Häll det heta vattnet över rågkross, rågflingor och linfrön. Låt krossblandningen ligga i blöt över natten.

Dag 2: Blanda jäst, rågmjöl och den blötlagda krossblandningen med 300 g surdeg, frys in det som blir över av surdegen. Låt stå 1 timma.

Blanda ner youghurt, sirap, salt, rågmjöl, rågsikt, vetemjöl, solroskärnor och honung i jästblandningen. Degen är tung och lös, arbeta den gärna i en hushållsassistent minst 5 minuter. Låt degen jäsa 1 timma i bunken.

Smöra och bröa 4 brödformar, 1½ liter, med rågkross. Fördela degen i formarna. Pensla ytan med vatten och garnera med solroskärnor. Låt bröden jäsa ytterligare 1 timma. Sätt ugnen på 250 grader.

Ställ in bröden i den varma ugnen. Sänk värmen efter 10 minuter till 175 grader. Grädda bröden ytterligare ca 40 minuter och låt svalna på galler.
Visningar:
3610
Sparat:
55

LIKNANDE RECEPT

Matjestartar på..
av UllaC
över 2 månader
Fullkornsbröd
av tina62
över 2 månader
Fullkornsbröd, ..
av karhed
över 2 månader
Enkelt fullkorn..
av kisax
över 2 månader