Tournedos Rossini

Gioacchino Rossini var en stor gourmet, minst lika ryktbar för sina improvisationer i köket som för sina operor. Flera maträtter bär hans namn och alla har de en sak gemensamt - äkta gåslever och tryffel.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

4 skivor oxfilé
4 skivor vitt bröd
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
4 skivor gåslever
4 skivor tryffel

Madeirasås:
3 msk finhackad shalottenlök
6 krossadde vitpepparkorn
3 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
½ msk tomatpuré
3 dl grönsaksbuljong
2 msk kinesisk soja
1½ dl madeira

Gör så här

Istället för äkta gåslever och tryffel kan du använda en fin gåslever- eller ankpastej med tryffel.

Börja med såsen. Fräs lök och peppar i 2 msk matfett några minuter utan att det får färg. Pudra över mjöl, tillsätt tomatpurén och späd med buljong under vispning. Tillsätt soja och 1 dl av vinet.

Låt såsen sjuda på svag värme ca 10 minuter. Sila den, tillsätt resten av vinet och vispa ner 1 msk matfett. Så långt kan såsen göras klar och sedan bara värmas vid serveringen.

Putsa oxfilén fri från senor och forma den till fina runda biffar. Ta med tunt mått ut rundlar från brödskivorna och stek dem frasiga och gyllenbruna på båda sidor i lite matfett. Håll dem varma i ugnen i ca 100 grader.

Strö salt och peppar över köttet och låt det steka 5 minuter på varje sida. Lägg brödkrutongerna på tallrikar och lägg en köttbit på varje.

Vänd gåslevern hastigt i lite smör i en panna och lägg en skiva på varje tournedos. Slå över den heta madeirasåsen, toppa slutligen med en skiva tryffel och servera genast.
Visningar:
8352
Sparat:
43

LIKNANDE RECEPT

Tournedos på gr..
av styvan
över 2 månader
Tournedos med p..
av tina62
över 2 månader
Rossini
av SDMaya
över 2 månader
Trattkantarellf..
av look
över 2 månader
Tournedos med g..
över 2 månader