Rådjurssadel

Såsen kan göras klar i god tid före serveringen. Sadeln, som är klar på bara en halvtimme, bör stekas så sent som möjligt.

Betyg (7 röster)
Antal personer
6-8

Ingredienser

1 rådjurssadel, 2-2½ kg
1 tsk svartpeppar
2 tsk salt
Ca 2 msk smör

Till såsen:
6 dl grönsaksbuljong (tärning)
2 dl rödvin
2 msk kinesisk soja
2 msk smör
1 liten finhackad röd lök
½ msk finhackade enbär
½-1 msk frystorkade, grovkrossade grönpepparkorn
4 msk vetemjöl
2 msk messmör
1-2 msk rönnbärsgelé
2 dl crème fraiche
1 tsk salt

Tillbehör:
Kokt eller pressad potatis
Brysselkål
Rönnbärsgelé
Snittgurka

Gör så här

Putsa sadelns översida fri från fett och hinnor. Det går lättast med en tunn smal och vass kniv. Stick in knivspetsen tätt under hinnan och vinkla den en aning upp från köttet. Skär strimla för strimla. Korta eventuellt av revbenen genom att hugga med en kraftig kniv.

Såsen: Koka upp buljong, vin och soja med småkött och ben från saldelputset. Koka sakta i 30 minuter, skumma, sila. Fräs lök, enbär och grönpeppar i smöret. Pudra över mjölet och späd med buljongen. Koka såsen 10 minuter, smaka av med crème fraiche, messmör, salt och gelé.

Sätt ugnen på 200 grader. Krydda sadelns översida med salt och peppar. Lägg några smörklickar ovanpå. Stick in en stektermometer från ena kortänden i den köttigaste delen av sadeln. Se till att termometern inte kommer i kontakt med några ben.

Stek sadeln i en långpanna längst ner i ugnen tills termometern visar 65-68 grader, det tar 30-40 minuter. Du får då ett lätt rosa kött som tål en hastig uppvärmning i serveringsögonblicket. Ta ut sadeln och låt den vila med termometern kvar i köttet under folie 5-10 minuter.

Tranchering: Lossa filéerna på varje sida om ryggbenet med början uppifrån. Följ med kniven förbi en liten "hylla" tätt efter ryggbenet och ner utmed revbenet tills filéerna är helt fria. Skär varje filé i 7-8 cm bitar rakt av. Skär sedan varje bit i skivor från sidan längs med köttets fibertrådar.

Lägg varje skivad filé på sin ursprungliga plats så att sadeln ser hel ut igen. Ställ sadeln några minuter i het ugn för uppvärmning. Gör iordning tillbehören och hetta upp såsen. Slå ca 2 msk brynt smör över sadeln alldeles i serveringsögonblicket och bjud tillbehören till.
Visningar:
28163
Sparat:
196

LIKNANDE RECEPT

Rådjurssadel me..
över 2 månader
Chutney av äppl..
över 2 månader
Hjortmedaljonge..
över 2 månader
Örtkryddat rådj..
av LillaJa
över 2 månader
Rådjurssadel me..
av Queenie
över 2 månader
Portvinsstekt r..
av ikah
över 2 månader