Mitt goda hembakta bröd

Det här brödet är i stort sett det enda jag bakar, och varför skulle jag ändra på det, receptet går att variera så mycket man vill i stort sett! Och så är det ju så himlans gott....även om det bara innehåller mjöl och vatten som jag brukar säga.
Bli inte förskräckta över tiden som det tar att baka brödet, två utav timmarna är jäsning (då kan man göra något kul undertiden!) och en halvtimme ungefär är gräddning, knådningen ska helst ta åtminstone 15 minuter om man orkar.....

Betyg (7 röster)
Antal personer
2 stora br
Mitt goda hembakta bröd

Ingredienser

50 jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
1 msk honung (eller socker/sirap om man vill)
2 msk matolja (olivolja är gott!)
ca 13-16 dl vetemjöl (man får prova sig fram lite)
ev. solrosfrön
ev. hackade valnötter
ev. soltorkade tomater
tillsätt eventuellt lite vetekli, minska då mängden mjöl

Gör så här

Blanda ut jästen med det ljumma vattnet, rör i salt, honung och olja + eventuella smaksättningar. Blanda ner mjöl, men inte hela mängden på en gång, försök att ha tålamod med att röra en stund emellan, även om det är kladdigt. Annars får ni lätt ett väldigt kompakt bröd.

När degen är hanterbar så brukar jag slå upp den på köksbordet och knåda den länge, länge tills den blir riktigt smidig och liksom seg i konsistensen, det tar åtminstone 15 minuter så man får bra vardagsmotion här! Man kan ta lite matolja på händerna för att slippa bli alltför degig. Har man den stora lyxen att äga en hushållsassistent så är det ju lätt som en plätt. Om jag har i valnötter, så brukar jag knåda in dom mot slutet, men det gör man ju som man själv vill. Nu måste degen få jäsa, helst 1 timme i rumstemperatur med bakduk eller plastfolie över bunken.

Baka nu ut till antingen 2 stora bröd, eller 3-5 baguetter eller varför inte till frukostbullar. Gör ett vackert mönster på brödet, om man känner för det, och lägg på ett tunt lager mjöl, det blir så fint sen när brödet gräddas! Jäs i rumstemperatur i 1 timme (har man inte så mycket tid, jäs i 40 minuter).

Sätt ugnen på 225-250 grader, varmluft brukar jag använda men man ska ju göra som man är van vid. Temperaturen varierar från ugn till ugn så det är svårt att säga exakt, man får prova sig fram. Sätt in brödet och ställ timern på ca 14 minuter, dra sedan ner värmen till 175-200 grader och grädda ytterligare 14 minuter till. Hur lång tid det tar beror ju på hur man har bakat ut bröden, det är storleken som bestämmer. Knacka brödet i botten, låter det ihåligt är det färdigt.

Låt nu brödet vila en stund innan ni skär upp den första härligt rykande skivan, och bre på smör....njut!
Visningar:
19396
Sparat:
605

LIKNANDE RECEPT

Ebbas goda bröd
över 2 månader
Jätte goda hemb..
av M0lin
över 2 månader
Gott, nyttigt b..
över 2 månader
Annas goda svar..
av MrsC
över 2 månader
Det goda brödet
av Jos1e
över 2 månader
Lättbakat gott ..
av essim
över 2 månader