Laxfilé med murkelsås

Kan lätt göras till många .

Betyg (1 röst)
Antal personer
4 st
Laxfilé med murkelsås

Ingredienser

Ca 700 g benfri mittbit av laxfilé
½-1 tsk salt
ca 1 msk olja till pensling

Fyllning:
150 g gorgonzola
2/3 dl hackad gräslök
½ dl hackad persilja

Murkelsås:
½-1 msk smör
1 msk finhackad scharlottenlök eller gul lök
1½-2 dl finhackade förvällda murklor eller svart trumpetsvamp
½ msk matlagningsmjöl
4 dl vispgrädde
½ grönsaks- eller svampbuljongtärning
Ev salt

Gör så här

1. Börja med murkelsåsen, använder du färska eller torkade murklor ska dessa kokas av 2x5 minuter i rikligt med vatten varefter allt kokvatten kastas. Hacka murklorna fint.
2. Fräs löken lätt i smöret någon minut. Tillsätt de avkokta muklorna och fräs ytterligare några minuter under omrörning. Krydda med lite vitpeppar, helst nymalen. Pudra över matlagningsmjölet.
3. Späd med grädden under omrörning och uppkok samt smula ner buljongtärningen. Låt såsen koka under sporadisk omrörning i minst 10 minuter eller tills den får lagom tjock såskonsistens. Smaka av såsen med en aning salt om det behövs och såsen är klar för servering. Så här långt kan man förbereda några timmar i förväg.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Mosa osten och blanda ingredienserna till fyllningen. Putsa laxfilén helt fri från ben, dela sen laxfilén i 4 st lika stora delar.
5. Lägg varje bit med skinnsidan ner på skärbrädan. Skär med en vass kniv ett snitt mitt uppe på varje filé så att det bildas en "ficka". Se till att snittet inte blir för djupt i början och slutet. Lägg laxbitarna i en smord ugnssäker form eller långpanna och fördela ostblandningen i "fickan" på varje laxbit. Pensla bitarna lätt med olja och salta en aningen.
6. Ställ formen med laxen på ett galler i mitten av ugnen och baka laxen tills den är klar. tiden varierar på hur "höga" bitarna är men någonstans 6-16 minuter. Ta ut emellanåt och se hur de ser ut. .
Ge under tiden murkelsåsen ett lätt uppkok.
Lägg sedan lagen på heta tallrikar och fördela såsen runt om amt garnera med en citron eller lime skiva.
Servera med nykokt pressad potatis.
Visningar:
12244
Sparat:
74

LIKNANDE RECEPT

Laxfilé med jor..
över 2 månader
Gratinerad laxf..
över 2 månader
Laxfilé med bak..
av pitea
över 2 månader
Ugnskokt laxfil..
av namsi
över 2 månader
Laxfilé med hum..
av ros
över 2 månader