Landskapsbröd Skåne Kavring

Tänk på att kavringbak tar tid! Mjölet skållas och får stå över natten, och jästiden är ca 5 timmar. Kavringen blir tung och kompakt med mycket tät struktur. Därför blir den lätt att skiva riktigt tunt. Soja tillsätter man ibland för att få brödet så mörkt som möjligt. Den går bra att utesluta.

Betyg (1 röst)
Antal personer
3 st

Ingredienser

Dag 1:
7 dl vatten
7 dl grovt rågmjöl (385 g)
1 msk salt
1 msk hel kummin

Dag 2:
50 g jäst
3 ½ dl vatten
7 dl fint rågmjöl (350 g)
2 dl mörk sirap
2 msk soja
1 liter rågsikt (550 g)
2-3 dl vetemjöl (120-180 g)

Gör så här

1. Dag 1: Låt vattnet koka upp. Häll mjölet i en bunke och häll över vattnet. Tillsätt salt och stött kummin. Blanda det väl, täck över degen och låt stå i rumstemperatur ca 8 timmar.
2. Dag 2: Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°, häll det över jästen och rör om. Blanda ner det och rågmjölet i blandningen från dag 1. Arbeta ihop till en ganska lös deg. Låt jäsa under bakduk 4 timmar.
3. Nu är det bra att använda en assistent. Blanda degen med sirap, soja, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt. Låt jäsa under bakduk 30 min.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i tre delar och forma limpor. Lägg limporna i smorda och mjölade 1 1/2-litersformar. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 175°.
5. Ställ formarna i ugnen, lägg på ett bakplåtspapper och täck med en plåt så att bröden inte höjer sig under gräddningen. På så sätt får bröden en tät struktur och kantig form som är typisk för kavring. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min.
6. Ta ut bröden och pensla dem med kallt vatten. Linda in dem i bakduk och låt kallna på galler.
Visningar:
2155
Sparat:
56

LIKNANDE RECEPT

Matjesilltårta ..
av gunnar5
över 2 månader
Kryddig gubbrör..
av ros
över 2 månader
Kavring med räk..
av ros
över 2 månader
Kavring klassis..
av jimboz
över 2 månader
Gumröra på kavr..
av styvan
över 2 månader