Kola

Mycket god kola gör du med det här receptet. Tänk på att följa receptet noga för att lyckas!

Betyg (0 röster)
Antal personer
Ca 50 st

Ingredienser

280 g vispgrädde
50 g smör
260 g strösocker
180 g dl ljus sirap
15 g vaniljsocker

Gör så här

Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast.

Använd en träsked med flat "spets" att röra om med.

Tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Smörj den noga med flytande margarin eller olja. Annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien.


Så här gör du kolan:

Blanda grädde, smör, socker, sirap och vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme ca 5-15 minuter, helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.


När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.


Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125 grader är den klar och perfekt konsistens tycker jag. Vid 140 grader är kolan hård men lite seg i mitten.

Har du ingen kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.


Häll smeten i folieformen och låt svalna och stelna i rumstemperatur.


Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie.
Visningar:
1285
Sparat:
7

LIKNANDE RECEPT

Baileys-kola
av lennali
över 2 månader
Kola-nougat Jul..
av Cina78
över 2 månader
Hemgjord kola
över 2 månader
Snabb kola
av ankie69
över 2 månader
Kola- och chokl..
av MrsC
över 2 månader