Klassisk fransk baguette

Här är ett fantastiskt recept på äkta baguetter med den speciella struktur som bröden bör ha. Ytan ska vara hård och knaprig och innanmätet segt.

Betyg (0 röster)
Antal personer
6 st

Ingredienser

Dag 1:
1/3 pkt, ca 15 g, jäst
5 dl kallt vatten
13 dl vetemjöl special

Dag 2:
1/5 pkt jäst, 10 g
5 dl ljummet vatten
15 dl vetemjöl special
2 msk flingsalt

Gör så här

Dag 1: Smula ner jästen i en bunke och blanda den med vattnet. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Täck skålen med plastfolie och låt degen stå kallt i kylen över natten.

Dag 2: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör tills jästen löst sig. Blanda ner mjölet och arbeta ihop till en deg. Tillsätt degen som stått i kylen över natten. kör degen i en degblandare 15 minuter eller knåda den för hand i 10 minuter. Degen ska vara elastisk och fuktig. Tillsätt flingsalt och knåda ytterligare ett par minuter. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur två timmar.

Dela degen i 6 bitar och forma till baguetter, lika långa som ugnsplåten. Lägg en handduk på bakbordet och lägg bröden mellan vecken så att brödet inte jäser åt sidorna. Låt dem jäsa i en timma.

Sätt ugnen på 250 grader. Rulla över baguetterna till en bakpappersklädd plåt. Skär diagonala, ganska djupa snitt i bröden. Spruta lite vatten över bröden med en vattenspruta för att de ska få en knaprig yta. Sätt in en eller två plåtar åt gången mitt i ugnen.

Sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter. Grädda ytterligare 10 minuter. Låt dem svalna på galler så att ytan blir knaprig.
Visningar:
5212
Sparat:
38

LIKNANDE RECEPT

Fransk glutenfr..
av lennali
över 2 månader
Varm fylld bagu..
över 2 månader
Klassisk sommar..
av majamia
över 2 månader
Fransk potatiss..
över 2 månader
Timjankyckling ..
av Tiadina
över 2 månader