Karelska piroger

Man kan inte börja tala om finsk mat utan att nämna karelska piroger. Det är en av livets höjdpunkter när man får hembakade ljumma piroger med äggsmör, jag hamnar nästan i koma! Det är lite pilligt att göra, men man kan ju träffas hela famijen och göra ett storbak tillsammans och dricka lite vin samtidigt, då blir det ju bara roligt! Och sen tillsammans njuta av nybakade piroger.

Betyg (5 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

Risgrynsgröt:
5 dl vatten
3 dl risgryn (rundkornigt)
1 l mjölk
ca 1 tsk salt

Deg:
2 dl kallt vatten
2 msk olja
1 tsk salt
2 1/2 dl rågmjöl
2 1/2 dl vetemjöl

Pensling:
2 dl mjölk
25 gram smör

Äggsmör:
6 ägg
ca 100 gram smör
ev. lite salt

Gör så här

Börja med att koka risgrynsgröt precis som vanligt (tillsätt absolut inte något socker!)

Sätt ugnen på 250-275 grader.

När gröten börjar bli färdig kan du göra degen till pirogerna. Blanda vatten, olja, salt och mjöl, knåda en stund så att degen blir lite smidig. Gör en lång rulle av degen och dela den i ca 15 bitar som du rullar till bollar och lägger under plastfolie eller under bakduk. Kavla ut till ovala plattor, sätt en klick gröt på mitten och nyp ihop med tummen och pekfingret så att du får en veckad kant runt om. Använd stekspade och lyft över pirogerna på en pappersklädd plåt.

Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter, passa dem lite så att de inte blir brända. Häll mjölken i en vid kastrull och smält smöret däri, det behöver inte koka men får gärna vara lite lagom ljummet sen. Pensla pirogerna med mjölk/smöret så fort du tar ut dem ur ugnen, lägg dem sen under bakhanddukar och låt dem svalna lite.

Nu måste man ju helst ha äggsmör till, det går ju bra med bara smör, men man måste allt prova den här goda kombinationen!

Koka äggen, skala dem och hacka dem tillsammans med smöret medan de fortfarande är varma så smälter smöret bra. Smaka av med salt. Äggsmöret ska man helst göra i förväg så att när man vill äta pirogerna är det bara att klicka på den direkt...

Lägg en rejäl klick äggsmör på pirogen (som ska vara ljummen) och njut av livet!

Ps. Om man skulle råka ha gott potatismos färdigt, prova att göra några piroger med en klick mos istället för gröt, även det är underbart ljuvligt gott! ds.
Visningar:
7122
Sparat:
191

LIKNANDE RECEPT

Karelska piroge..
över 2 månader
Turkiska piroge..
av Guzel
över 2 månader
Nyttigare pirog..
av Caddiie
över 2 månader
Piroger med lin..
över 2 månader
Mexikanska Piro..
över 2 månader