Kalvgryta med ananas

Varför inte prova något annorlunda? Här är en exotisk variant av en gammal klassiker, där ananas och mynta ger fin smak.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

600-750 g kalvytterlår eller kalvstek
1 liten ananas
3 shalottenlökar
100 g mandel
2 msk smör eller margarin
2½ dl matlagningsgrädde
2½ dl köttbuljong
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm kajennpeppar
1 krm finstött koriander
Lite soja
Lite pressad citronsaft
1 msk färska, strimlade myntablad

Gör så här

Skär av det gröna samt en ca 2 cm tjock skiva på ananasen. Skär av skalet i strimlor. Ta bort kvarsittande "ögon". Dela frukten i 4 delar och ta bort stammen. Skär fruktköttet i munsstora bitar. Skala och hacka shalottenlöken.

Skålla och skala mandeln och skär den i flisor. Rosta den gyllenbrun i en torr stekpanna. Ta undan 1 msk och mal resten i en mandelkvarn.

Putsa och skär köttet i 1 cm tjocka skivor och strimla det sedan. Hetta upp matfettet i en stekpanna och bryn köttet kraftigt. Salta och peppra och lägg ner det i en gryta. Håll det varmt.

Bryn shalottenlöken i fettet som är kvar i pannan. Häll på grädde och buljong, låt koka upp. Rör ner den malda mandeln och smaka av såsen med kryddorna, några droppar soja och en liten skvätt pressad citronsaft. Låt såsen koka samman tills den tjocknar.

Blanda ananas och kött med sky i såsen, låt koka upp. Blanda ner myntan och häll över grytan i en karott. Garnera med myntablad och flisad mandel.
Visningar:
1976
Sparat:
10

LIKNANDE RECEPT

Kasslergratäng ..
av Cassiss
över 2 månader
Grillad ananas ..
över 2 månader
Skinkstek med a..
av UllaC
över 2 månader
Snabba smulpaje..
av LenaBE1
över 2 månader
Thaigryta med k..
över 2 månader