Kalljäsa frukostfrallor med frukt, frön eller helt naturell.

Ett knådfritt bröd som är super lätt att göra. Bara att blanda ihop allt och låta jäsa över natten. Resultatet blir, härligt saftiga bröd med en riktigt god skorpa. Tillsätt gärna frukt eller frön i degen om du gillar, du kan också byta ut rågmjölet till till exempel graham eller rågsikt.

Betyg (1 röst)
Antal personer
9-10 frall
Kalljäsa frukostfrallor med frukt, frön eller helt naturell.

Ingredienser

4 g jäst (3 krm)
300 g (3 dl) kallt vatten
310 g (5 ½ dl ) vetemjöl special
100 g (1 ½ dl) rågmjöl
6–9 g (1–1 ½ tsk) salt
(100 g, 1 dl blandade torkade frukter)
Frön att dekorera med

Gör så här

Dag 1 kväll:
Blanda samma allt snabbt. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i ca 1 timma. Ställ in i kylen och låt stå 10-13 timmar, på så sätt behöver du inte känna dig tvingad att baka bröden en viss tid. ( om du tycker att det är lättare så låter du bunken stå i 8-10 timmar i rumstemperatur, men då får degen inte jäsa längre)

Dag 2 morgon:
Sätt ugnen på 275 grader och ställ in en plåt eller baksten i mitten och en om plåt längst ner.
Mjöla bakbordet och degen. Skrapa försiktigt ut degen och vik den till ett avlångt paket. Dvs Ta tag i degen från vänstra sida och in i till mitten, höger sida in till mitten, uppifrån till mitten och nerifrån till mitten. Dra ut degen försiktigt. Degen ska nu delas in i tre delar. Skär uppifrån och ner så det blir tre avlånga bitar. Varje avlång deg ska du skära 3 bitar. (då blir det som små fyrkanter) Lägg bitarna över på en väl mjölad plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 15 minuter. Nu tar du med hjälp av en degskrapa upp varje bit och placerar de på en bakspade eller skärbräda med bakplåtspapper under. Om du tycker att frallorna blir för långa vik ena sidan till mitten så spricker dom upp ljuvligt i ugnen.
Skjut in dom i ugnen. Om det blir för många bitar låt resterande vila i kylen tills nästa omgång.
Sänk temperaturen till 250 grader och efter 10 minuter öppna luckan var femte minut så att frallorna får en härlig skorpa. Om dom får för mycket färg sänk temperaturen till 200 grader.
Frallorna ska stå inne 15-20 minuter eller längre om du vill ha en riktigt knaprig skorpa. knacka på undersidan av frallorna, låter det ihåligt och du känner att det inte är mjukt innuti är dom klara.
Lycka till!!!
Visningar:
9086
Sparat:
146

LIKNANDE RECEPT

Viltfärsbiffar ..
över 2 månader
Limpa med frukt..
över 2 månader
Bröd med frukt ..
av neliiia
över 2 månader
Snabba kakan me..
av Luzis
över 2 månader
Kalkon med fruk..
över 2 månader