Köttpirog med ris

Servera med grönsallad

Betyg (0 röster)
Antal personer
4-6

Ingredienser

Deg:
200 g smör eller margarin
4 dl vetemjöl
Knappt 1 dl kallt vatten

Fyllning:
½ dl ris
2 gula lökar
50 g smör eller margarin
400 g blandfärs
Salt
Vitpeppar

Pensling:
1 uppvispat ägg

Gör så här

Fyllning: Koka riset 20 minuter i dubbelt så mycket vatten som ris.

Finhacka löken. Bryn matfettet i en stekpanna och flocka ner löken och färsen. Låt det steka tills löken är gulbrun, ca 10 minuter.

Blanda i riset och avsmaka fyllningen med kryddorna.

Deg:
Hacka med två knivar ihop hälften av matfettet och allt vetemjölet tills det blir som pudersnö på bakbordet. Blanda in det kalla vattnet. Samla ihop degen.

Kavla ut degen till en platta ca 20x30 cm. Bred ut resten av matfettet på hälften, vik den andra delen över. Kavla ut den i en riktning så att degen åter blir rektangulär.

Vik den i tre delar och fortsätt att kavla ut den, upprepa detta en gång till. Kavlingen bör ske snabbt så inte matfettet blir alltför löst. Om degen blir kladdig, lägg in den en stund i kylen.

Kavla till sist ut degen till två plattor, varav den ena är något större än den andra. Lägg den större plattan på smord och mjölad plåt. Lägg fyllningen på mitten och vik upp kanten. Passa in den mindre degplattan och tryck till kanten och nagga ytan med gaffel. Garnera pirogen med ev överblivna degremsor. Pensla med uppvispat ägg och grädda 20 minuter i 250 grader.
Visningar:
3232
Sparat:
15

LIKNANDE RECEPT

Tacofärs med ri..
över 2 månader
Khaopad Nua Ste..
över 2 månader
Stekt ris med k..
över 2 månader
Chicken satay s..
över 2 månader
Korv stroganoff..
av MalenaH
över 2 månader