Ing-maris stek i stekgryta

Vi kryddade köttet innan stekning med ganska mycket salt och malen svartpeppar, stekte köttet i ganska mycket stekfett. Hittade lite kantareller i frysen som fick göra löken och morötterna sällskap.

När det gäller såsen så hade skyn så mycket smak i sig själv så vi tillsatte bara en Knorr Fond du chef beef. Såsen blev kanongod.

Betyg (2 röster)
Antal personer
4-5
Ing-maris stek i stekgryta

Ingredienser

1 kg nötstek av fransyska
1-2 gula lökar, klyftade
1-2 morötter, tjocka skivor
Smör
Salt
Svartpeppar
Vatten
3 msk vetemjöl
1-2 dl grädde
Soja
Ev 1-2 buljongtärningar

Gör så här

Putsa köttet rent från synliga hinnor. Salta och peppra runt om. Stek köttet i smör i stekgrytan runt om så den får fin färg. Lägg i klyftad lök och tjockt skivade morötter och låt dem steka med en stund. Man kan också tillsätta champinjoner eller något annat som man tycker om. Häll i vatten så att det täcker ca 5 cm i grytan. Låt koka 1-1½ timme.

Känn efter med en provnål att den går lätt att sticka ner i köttet, då är det färdigt. Bäst är att använda köttermometer, ta upp köttet och linda in det i smörgåspapper eller folie. Ta upp lök och morötter och lägg det i en skål.

Vispa upp mjölet i lite vatten. Häll ner mjölblandningen i stekskyn i grytan. Vispa hela tiden. Tillsätt mera vatten tills det blir lagom tjocklek på såsen. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar. Häll i lite soja, så såsen får en fin färg. Blir det för dålig köttsmak så tillsätt 1-2 köttbuljongtärningar.

Skär upp köttet i tunna skivor, servera till potatis, sås ev gele och grönsaker.
Visningar:
16319
Sparat:
156

LIKNANDE RECEPT

Lergryta stek a..
av epi
över 2 månader
Skivad potatis ..
över 2 månader
Kyckling i ugn ..
över 2 månader
Fransyska i ste..
över 2 månader
Pytt i Bagdad
av Amber
över 2 månader