Grova hålkakor

Överraska med härligt mustiga hålkakor till söndagsfrukosten! Receptet räcker till fyra härliga hålkakor som kan bakas för hand eller supersnabbt i matberedaren.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 kakor:
Grova hålkakor

Ingredienser

9 dl vetemjöl special
4 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
½ dl brödsirap
1 msk malda brödkryddor
50 g smör, rumsvarmt
50 g jäst för söta degar
5 dl vatten

Gör så här

Ugn: 225°

Häll det mesta av mjölet, salt, sirap, brödkryddor och till sist smöret i klickar i matberedarens skål. Finfördela jästen över. Värm vatten så att det blir fingervarmt, ca 37°, och häll det i skålen.

Låt plastkniven eller degkrokarna bearbeta degen i ca 4 minuter. Degen skall vara blank och smidig. Låt den sedan jäsa i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Knåda igenom den, tillsätt ev lite mer mjöl, och dela den i fyra bitar. Forma de fyra bitarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor.

Gör ett 4 cm stort hål i mitten med ett mått. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper, två på varje. Nagga kakorna och låt dem sedan jäsa under bakduk ca 30 minuter. Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Om du vill baka för hand gör du så här:
Värm mjölken till fingervarmt, ca 37°. Smula jästen i en skål och häll på lite mjölk. Rör så att jästen löses. Tillsätt resten av mjölken. Blanda i smör, salt, kryddor, sirap och det mesta av mjölet.

Bearbeta degen i 8-10 minuter tills den känns blank och smidig samt släpper bunkens kanter. Fortsätt från punkt 3 ovan.
Visningar:
3945
Sparat:
54

LIKNANDE RECEPT

Grova frallor
över 2 månader
Grovt bröd med ..
över 2 månader
Grovt lingonbrö..
över 2 månader
Grova morotsbrö..
över 2 månader
Evas stora grov..
över 2 månader