Glasswienerbröd

Enkla grundregler när man bakar wienerbröd är att ingredienserna ska vara kylskåps­kalla och köket får gärna vara lite svalt. Baka inte en solig och varm sensommardag! Ett fast och kallt margarin gör degen bladig och frasig. Gör en glasskräm i förväg som förvaras i kylen tills du skall fylla dem
Glasskrämen finns i min receptbank

Betyg (0 röster)
Antal personer
20 st

Ingredienser

50 g jäst
2 ½ dl mjölk
½ dl socker
½ tsk salt
1 ägg
Ca 8 dl vetemjöl + lite mer till utbakning
Ca 200 g margarin
Fyllning:
Glasskräm

Gör så här

1. Smula sönder jästen i en skål och rör ut den med kall mjölk. Blanda i socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Spara dock lite till utbakningen. Arbeta snabbt ihop degen och låt den vila svalt i 15 minuter.

2. Hyvla det kylskåpskalla margarinet i tunna skivor. Det får inte vara för hårt, då blir det svårt att kavla in.

3. Kavla ut degen på mjölat bakbord, ca 35 x 30 cm. Lägg skivat margarin på 2/3-delar av plattan, men inte ända ut till kanten. Vik degen i 3 delar, börja vika den fettfria delen över den margarintäckta delen. Vrid degen ett kvarts varv åt höger. Bulta och klappa på den lätt i båda riktningarna, utåt sidorna och uppåt och neråt.

4. Kavla försiktigt ut degen så att den är drygt 1 cm tjock. Pressa inte för hårt, då blir wienerbröden platta och kompakta. Kavla från mitten och utåt, från långsida till långsida, från kortsida till kortsida. Degen får inte spricka.

5. Vik degen i 3 delar över varann från kortsidan. Vrid ett kvarts varv åt höger och kavla ut till en 1 cm tjock platta igen. Vik igen i 3 delar, kavla ut som ovan.

6. Vik sedan degen, täck med folie och lägg den i kylskåp 10 minuter.

7. Kavla ut degen, dela i 2 delar så är den lättare att hantera. Kavla ut varje del i en stor kvadrat. Skär eller sporra ut rutor á 5 x 10 x10 cm. Kavla ut dem lite grann med lätt hand. vik upp den smala änden mot mitten och tryck till lite
8. Lägg på bakplåtspapper på kall plåt. Jäs knappt 1 timme under duk på svalt ställe.

9. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bröden med vispat ägg och strö på pärlsocker grädda mitt i ugnen 8-10 minuter tills de är guldgula. Håll ett öga på dem.

10. Låt svalna,lyft upp överviket och lägg i en klick glasskräm
Visningar:
7509
Sparat:
50

LIKNANDE RECEPT

Bappis Glasswie..
av Bappi
över 2 månader
Glasskräm
av ThomasP
över 2 månader