Finsk morotslåda

Oj vad jag blir nostalgisk nu...Den här rätten gör vi bara till jul, så gissa om jag längtar efter den! Självklart skulle man kunna göra den året om, den är ju ett utmärkt vegetariskt alternativ om inte annat, men jag håller väl hårt på våra traditioner. På finska säger man såklart porkkanalaatikko.

Betyg (8 röster)
Antal personer
4 st
Finsk morotslåda

Ingredienser

1 1/2 dl risgryn (rundkornigt)
4 dl vatten
salt
5 dl mjölk
1 kilo morötter
3 ägg
2 tsk salt
vitpeppar
ev. lite muskotnöt
ströbröd
1 - 3 msk smält smör

Gör så här

Koka risgrynen på svag värme med vatten och salt under lock i ca 10 minuter. Dra på värmen nu och häll i mjölken och låt koka upp under omrörning, dra sedan ner värmen igen, lägg på locket och koka till grötkonsistens, ca 35-40 minuter. Jag är lite otålig av mig, så jag brukar micra all mjölk så att den i stort sett kokar upp i mikron, och sedan slår jag den över grynen, så slipper man stå och passa tills det äntligen kokar, och då brukar det ju koka över allt som oftast....

Skala morötterna, skär dom i mindre bitar och koka dom mjuka, mal eller mosa dom, vilket ni tycker är enklast, det behöver inte vara puré tycker jag, jag gillar när man fortfarande kan se att det är morötter. Men ganska fint mosat ska det vara.

Blanda den lätt avsvalnade gröten med morötter, ägg, salt och kryddor. Häll smeten i en smort ugnssäker form, strö över ströbröd och slå på smält smör.

Grädda i 200 grader i ca 1 timme, täck med aluminiumfolie om ytan mörknar i förtid. Bjud till julmaten, eller koka en god fläskkorv till, eller bara ät som den är.
Visningar:
77446
Sparat:
333

LIKNANDE RECEPT

Finsk korvsoppa
över 2 månader
Morotslåda
av Pirkko
över 2 månader
Finsk sima
av Pirkko
över 2 månader
Rosolli  finsk ..
av kajtsu
över 2 månader
Rieska Finskt k..
av Pirkko
över 2 månader
Finsk surdegsli..
av amaria
över 2 månader