Finsk korvsoppa, som min farmor gjorde den

Jag är född i Finland, och har mina rötter där även om jag har tappat språket i stort sett, men många av mina minnen därifrån är just matminnen. Till exempel lukten hemma hos farmor och farfar, det är ju sånt som man gärna vill uppleva igen som vuxen, i alla fall om man är lite nostalgisk till sinnet som jag är...här kommer ett recept på en korvsoppa som vi alltid fick hos farmor i Finland, och som mamma gjorde hemma och som jag nu gör till min familj. Helt enkelt, inga konstigheter, men för mig är detta festmat! Det är lite svårt att ange exakta mått, för jag har inga, så man får prova sig fram. Ta mycket korv om ni vill det, eller ta mer potatis och grönsaker, smaken är ju så olika. På finska heter den helt enkelt makkarakeitto.

Betyg (17 röster)
Antal personer
7 st

Ingredienser

ca 500-800 gram god korv, gärna olika sorter
8-10 potatisar
1 stor lök, finhackad
2 morötter i skivor
ev. gröna frysta ärtor
ev. lite chilisås
1-2 buljongtärningar
ev. lite soya
8-10 hela svartpepparkorn (eller mald)
1-2 lagerblad
Vatten

Gör så här

Börja med att skala potatisen och skär den i så stora eller små bitar du vill, jag vill ha stora bitar i min soppa! Lägg potatisen i kastrullen och fyll på vatten så det täcker.

Lägg i 1 buljongtärning, pepparkornen och lagerbladen och låt det koka upp. Under tiden så kan du skära korven i stora eller små bitar och steka den i stekpannan, lägg även den i kastrullen (det spelar ingen roll om vattnet har kokat upp eller inte).

Hacka löken fint och bryn den ihop med morötterna, och lägg sedan över det i kastrullen. Nu har det säkert kokat upp i kastrullen, så låt det koka långsamt tills potatisen är klar, ca 15-20 minuter. Häll i ärtor om du vill ha det, dom blir ju klara på en gång i stort sett. Smaka av med soya och eventuellt 1 buljongtärning till, det ska vara ganska salt tycker jag. Servera den rykande het med hårt hembakat knäckebröd och någon stark ost, jag är i himlen!
Visningar:
34517
Sparat:
324

LIKNANDE RECEPT

Röding när den ..
av karhri
över 2 månader
Kall sås som pa..
över 2 månader
Ratatouille (so..
av maxxess
över 2 månader
Kålpudding när ..
över 2 månader