Fina fläskkarrén

Vi har alltid frysen full med kött, särskilt fläsk som är allas favorit. Det här är mitt favoritsätt att tillaga en hel fläskkarré, jag gör i stort sett likadant med tjocka revben. Jag kan inte ange några exakta mått på kryddorna, jag mäter aldrig utan jag bara klappar in så mycket som jag tycker verkar behövas, det blir alltid gott! Det här är riktig söndagsmat, det tar lite tid, men till största delen så sköter sig köttet själv i ugnen och man kan pyssla med annat under tiden.

Betyg (8 röster)
Antal personer
7-10
Fina fläskkarrén

Ingredienser

ca 2 - 2 1/2 kilo fläskkarré med ben
Torkade katrinplommon , lägg i vatten en liten stund
Salt
Peppar
Ingefära (mald)
Aromat
ev rosmarin
Lagerblad att lägga brevid
Gul lök
Morötter

Ljus sirap eller honung

Gör så här

Först av allt, sätt på ugnen på 175 grader, jag kör med varmluften. Börja med att putsa av köttet om det behövs. Skär sen med en vass liten kniv rätt djupa skåror på ovansidan av köttet, i varje hål sticker du ner ett katrinplommon, försök få ner dom ganska djupt annars bränns dom lätt vid i ugnen. Gör hål för så många katrinplommon du tycker att du vill ha.

Nu är det dags för kryddningen, jag strör över de kryddor jag vill ha och klappar lite fint på köttet så att det ska sköta sig i ugnen sen, jag har på ett ordentligt lager. Lagerbladet brukar jag lägga brevid köttet i ugnen så får man en god såsgrund. Vänta lite med sirapen eller honung, den får man hälla på mot slutet av stektiden, annars blir det kolbulle av karrén....

Smält lite smör och olja i en stor gjutjärnspanna och bryn långsamt köttet på alla sidor. På det här viset stannar köttsaften inne i karrén istället för att rinna ut i ugnsformen, det gör köttet saftigare.

Sen klär jag in en ugnsform med dubbelt folie och viker upp kanterna på sidorna, det blir mindre stökigt i ugnen på det viset! Lägg upp köttet på folien, slå några deciliter vatten i gjutjärnspannan och låt koka upp, rör om lite så att du får med alla smakerna från köttet. Häll en del av vattnet över köttet och lägg några lagerblad, gul lök i bitar och morötter runt om. Vik foliekanterna lite inåt mot köttet, inte så att det täcks på överdelen, bara så att det blir lite trångt.

Ställ in köttet i ugnen och låt den nu sakta steka i ca 2 1/2-3 timmar, ös steken några gånger med vattnet som du kokade upp i pannan. Mot slutet tar du ut formen och ringlar över rikligt med sirap eller honung, ställ in igen och stek klart.Sätt in en termometer, när den visar 80-85 grader så är det färdigt. Låt köttet vila, minst 15 minuter, innan du skär loss det från benet och skivar det i tunna, tunna skivor.

Under tiden som köttet vilar kan du sila spadet som bildats i botten av formen och slå det i en kastrull och koka upp, smaksätt med grädde, kryddor, örter, buljongtärning och annat gott. Till detta är potatis i alla former godast! Potatisgratäng är ju helt i lyxklass!
Visningar:
28255
Sparat:
222

LIKNANDE RECEPT

Fina studentmös..
av idaj_2
över 2 månader
Fina kalvfärsbi..
av JMAY
över 2 månader
Dillsås till fi..
över 2 månader
Malins fina som..
över 2 månader
Anders fina lör..
av essim
över 2 månader
Fina pajen med ..
av Mysan59
över 2 månader