Festlig hummergömma

Hummer är ett måste på nyårsafton, men tänk på att köpa hem den i god tid! Till den här rätten går det bra att använda fryst hummer.

Betyg (0 röster)
Antal personer
6 st

Ingredienser

2 humrar à 300 - 400 g
1 - 2 tsk salt
6 färdigköpta smördegsbouchéer

Hummerstuvning:
1 liten gul lök , finhackad
½ dl morötter , fint tärnade
2 msk fint tärnad rotselleri
1 msk smör eller margarin
Skalen från humrarna
2 msk tomatpuré
1 msk maizenamjöl
2 - 3 dl torrt , vitt vin
3 msk hummerfond
3 dl crème fraiche
Ev salt
1/4 krm kajennpeppar
½ knippa dill

Gör så här

Dela humrarna på längden och knäck klor och leder med en nötknäppare. Ta ut hummerköttet och skär det i små bitar. Spara hummerklorna till garneringen.

Stuvning: Fräs de finhackade rotsakerna i matfettet någon minut, tillsätt hummerskalen och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt tomatpurén, pudra över mjöl och blanda väl. Späd med vinet och fonden. Låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter. Sila stuvningen noga genom en finmaskig sil. Tillsätt crème fraiche och låt sjuda sakta i ca 10 minuter. Smaka av med salt och kajennpeppar. Låt koka tills stuvningen har tjocknat.

Före serveringen: Lägg hummerköttet i såsen och låt det bli varmt. Klipp ner dillen. Fyll bouchéerna med hummerstuvningen, garnera med klorna (dela två av de största klorna på längden.)

Genväg: Gör en redning på 50 g smör eller margarin och ca 1 msk vetemjöl. Späd med 1-2 dl grädde tills konsistensen är som en stuvning. Tillsätt 1½ msk hummerfond, färskpressad citronsaft samt lite kajenn- och vitpeppar. Salta ev försiktigt. Klipp ner dill. Smaka av. Blanda ner hummerköttet. Fyll bouchéerna.
Visningar:
6383
Sparat:
54

LIKNANDE RECEPT

Festlig smögens..
av ylwa
över 2 månader
Festlig kräftco..
över 2 månader
Festlig marängk..
över 2 månader