Ciderbräserad vildsvinsstek med äppelrösti och svartvinbärssky

Betyg (3 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

Ciderbräserad vildsvinsstek:
1 kg vildsvinsstek, uppbunden
3 dl torr äppelcider
300 gram rotfrukter, skalade och tärnade

Äppelrösti:
500 gram potatis, grovriven
200 gram äpple, grovriven med skalet kvar
salt
peppar
smör/olja att steka i

Svartvinbärssky:
3 dl rödvinssky
1 dl svartvinbärsgelé
2 msk smör

Gör så här

Ciderbräserad vildsvinsstek
Lägg rotfrukter i botten på en ugnsfast form. Krydda steken med salt och peppar, lägg den ovanpå rotfrukterna och sätt in i ugn på 165 °C. Efter tio minuter, slå på cider och stek till en kärntemperatur på 60 °C, ös steken var tionde minut. Ta ut och låt vila tio minuter innan steken skärs upp.

Äppelrösti
Blanda potatis och äpple, smaka av med salt och peppar. Hetta upp en panna med matfett och fyll med potatisblandning. Bryn röstin gyllenbrun på bägge sidor, vänd med hjälp av en tallrik.

Svartvinbärssky
Hetta upp rödvinssky och smaka av med gelé. Vid servering vispa i smör, smaka eventuellt av med lite salt och tillsätt gärna några färska vinbär.

Matvetaren:

En riktig slow-food-rätt med det bästa från hösten, skogen och trädgården. Valet av vildsvin ger extra smak, men visst går det med tamgris också. Äpple i röstin ger fräschör och möter äppelsmaken från cidern. Och den mörka skyn binder ihop det hela.

Vinvetaren:

Svarta bär i skyn möter också svarta bär i vinet. Rosemount Shiraz Cabernet och Lindemans Shiraz, bägge från Australien, är mycket fruktiga och mustiga och har tydliga inslag av björnbär. Druvorna till Lindemannen skördas på natten för att behålla sin fräschör. Rosemounten har också cabernet sauvignon i sig som ger toner av blåbär och svarta vinbär.
Visningar:
14186
Sparat:
151

LIKNANDE RECEPT

Vegetarisk lasa..
av TessaA
över 2 månader
Strimlad biff m..
över 2 månader
Vegetarisk lasa..
över 2 månader
Korv Stroganoff..
av MrsC
över 2 månader
Baconlindad kyc..
över 2 månader