Chokladformar med glass

Chokladformar med glass

Betyg (1 röst)
Antal personer
4-6
Chokladformar med glass

Ingredienser

5 dl mjölk
½ vaniljstång delad på längden
100 g mörk blockchoklad av god kvalitet, hackad
4 äggulor
1 dl strösocker

Chokladformar:
400 g mörk blockchoklad av god kvalitet, hackad

Gör så här

Häll mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljstången och den hackade chokladen, och upphetta sakta till kokpunkten. Dra kastrullen av plattan. Gör i ordning en stor skål med isvatten.

Vispa äggulor och socker tills blandningen är tjock och ljus. Häll i en tredjedel av den heta mjölken, blanda och häll tillbaka i resten av mjölken. Låt sakta sjuda på medelvärme under konstant omrörning tills smeten tjocknar och fäster på baksidan av en sked. När man drar ett finger genom smeten på skeden ska den inte sluta sig igen. Låt inte koka, då skär den sig. Kyl ner den så snabbt som möjligt genom att sänka ner kastrullen i skålen med isvatten. Sila ner den i en tillbringare.

Häll smeten i glassmaskinen och kör den i 15 min. eller tills den stelnat. Glassen är nu mjuk och kan serveras genast, eller läggas i en 1-liters förpackning och frysas tills den är fast. Om det inte finns glassmaskin, kan den silade smeten frysas i en 1-liters förpackning tills den just stelnat.

Lägg den i en stor skål och vispa den tjock och ljus med elvisp. Lägg tillbaka den i förpackningen, tillslut den och frys den igen tills den är fast. Vispa den ännu en gång innan den åter hälls i förpackningen och får frysa över natten.

Gör chokladformarna, se chokladteknik. Fyll de stelnade formarna med glass och servera med fruktsås eller färsk frukt.
Visningar:
4371
Sparat:
82

LIKNANDE RECEPT

Limemarinerade ..
av aupendi
över 2 månader
Glass med Amaru..
över 2 månader
Lchf glass med ..
över 2 månader
Lchf inspirerad..
över 2 månader
Mandelkaka med ..
av MrsC
över 2 månader