Chelo eller polo

Basmatiris på persiskt vis...


Om man önskar en knaprig botten kan man skala en potatis, skära skivor och skölja bort stärkelsen och sedan lägga skivorna på folien innan man lägger i riset. Om man använder teflonkastrull kan man hoppa över folien.

Betyg (2 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

4 dl lagat basmatiris
1 liter vatten
2 msk salt
1½ liter kokande vatten
1 msk smör
½ dl vatten
1 potatis
30 g smält smör
1/4 paket saffran

Gör så här

Skölj riset i kallt vatten, men snabbt, annars försämras kvaliteten på riset. Blötlägg det sedan i 30 minuter i 1 liter vatten + 2 msk salt. Häll bort blötläggningsvattnet.

Häll riset i 1½ liter kokande vatten. Låt riset koka i
ca: 5 minuter. Riset ska då flyta upp på vattnet med vita ränder. Ta upp riset, häll bort vattnet och skölj riset med kallt vatten och låt det rinna av i ett durkslag i ca 10 minuter.

Lägg ett stycke aluminiumfolie i en 3 liters kastrull- för att riset inte ska bränna fast. Häll i ½ dl vatten och lägg i 2 msk smör. Lägg i riset lite i sänder, i mitten av kastrullen. Gör 3-4 hål i riset med baksidan av en kniv eller gaffel eller sked- det ska se ut som ett berg med vulkanhål - så att ångan kan komma upp.

Blanda 30 g smält smör och 1/4 paket saffran och häll försiktigt på toppen av riset. Lägg en blöt handuk över kastrullen, sätt på locket och låt stå på svag värme i ca: 20 minuter.
Visningar:
1798
Sparat:
50

LIKNANDE RECEPT

Sockerkaka elle..
av MrsC
över 2 månader
Koka krabba ell..
över 2 månader
Påskbröd,  kuve..
över 2 månader
Matjesilltårta ..
över 2 månader
Chokladmousse e..
över 2 månader
Hummus, hommus ..
över 2 månader