Bröllopstårta med rosor

Den stora tårtan räcker till 50 små bitar. Vill man servera mer tårta kan man baka ytterligare 1 tårta i endast en våning. Ta halva receptet och följ anvisningarna för den största tårtan. Utse gärna en tårt- ansvarig på bröllopet som skär ut tårtbitar till gästerna.

Tänk på att inte ha för varmt i köket när grädden vispas och spritsas. Då kan den bli gul och smörig.

Betyg (0 röster)
Antal personer
50 små bit

Ingredienser

Bottnar till den stora tårtan:
700 g mandelmassa
7 ägg

Bottnar till mellantårtan:
600 g mandelmassa
6 ägg

Bottnar till lilla tårtan:
200 g mandelmassa
2 ägg

Rosgarnering:
25 - 30 rosor
Eventuellt pepparmyntsblad
2 äggvitor
3 dl strösocker

Fyllning till hela tårtan:
Hallonmousse:
500 g osockrade tinade hallon
8 gelatinblad
2 dl vispgrädde
3 ägg
2 dl strösocker
1 burk kesella citrus ( 250 g)

Vit chokladmousse:
5 gelatinblad
4 dl vispgrädde
3 ägg
1 dl strösocker
400 g vit choklad
1 burk kesella vanilj ( 250 g)

Garnering:
8 dl vispgrädde

Gör så här

Sätt ugnen på 175°.

Bottnar till stora tårtan: Finriv mandelmassan och blanda den med ägg. Rita ut 3 ringar på 3 plåtar med bakplåtspapper 30 cm i diameter. Bred ut smeten i ringarna.

Grädda bottnarna i mitten av ugnen 12-15 min. Låt dem kallna. Bottnar till mellantårtan: Gör som ovan men gör 3 bottnar ca 24 cm i diameter (mattallrik). Grädda de små tårtbottnarna samtidigt eftersom det får plats 1 mellanstor och 1 liten tårtbotten på varje plåt.

Bottnar till lilla tårtan: Gör som ovan men bred ut 3 rundlar som är ca 15 cm i diameter (kaffekoppsfat). Låt bottnarna kallna.

Rosgarnering:
Skölj rosorna i vatten och torka av dem noga med hushållspapper eller låt dem lufttorka. Klipp bort stjälken och pensla hela rosenknoppen, lösa rosenblad och eventuellt mynta-blad eller rosenblad med äggvita. Strö genast över strösocker och låt dem stelna på smörpapper.

Hallonmousse:
Mixa hallonen i matberedare och passera dem genom en sil så att kärnorna försvinner. Ta lite hallonmos i taget och gnid runt i silen med baksidan på en sked. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa grädden hårt. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner de passerade hallonen i äggsmeten.

Lyft upp gelatinbladen och smält dem på svag värme. Rör ner de smälta gelatinbladen i hallonblandningen och vänd ner grädde och kesella. Ställ kallt att stelna, ca 2 tim i kylen.

Chokladmousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Vispa grädden. Vispa ägg och socker i en annan skål.
Dela chokladen i bitar och smält den i mikrovågsugn på full effekt (OBS! passa noga) några minuter eller i vattenbad.

Lyft upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Blanda den smälta chokladen med äggbland-ningen. Vispa ner gelatinet i ägg- och chokladblandningen. Blanda försiktigt grädde, kesella och äggblandning och ställ kallt att stelna ca 2 tim.

Klipp bort 1 cm av tårtbottnarna runt om. Detta är för att den yttersta kanten annars blir för hård. Lägg remsor av smör- eller bakplåtspapper utmed tårtkanten. Det förhindrar att tårtfatet blir kladdigt när man garnerar.

Fördela mousserna växelvis mellan tårtbottnarna. Lägg först 3 stora bottnar, sedan 3 mellanstora och sist 3 små bottnar med mousse emellan. Bred resterande chokladmousse över och runt om tårtan.

För att tårtan inte ska glida isär, sticker man ner 3 grillspett av bambu eller spetsade blompinnar från toppen på tårtan och rakt ner. (Pinnarna tas bort efterhand som tårtan skärs upp.)
Ställ tårtan kallt för garnering på bröllopsdagen.

- Hit kan förberedas -

Vispa grädden ganska hårt. Bred ut ett tunt lager grädde över hela tårtan. Garnera sidorna med en sprits i ett korgmönster.

Lägg på de sockrade rosorna och bladen. Dra bort smörpappersremsorna.
Visningar:
5742
Sparat:
72

LIKNANDE RECEPT

Marängtårta med..
av tina62
över 2 månader
Vegetarisk lasa..
av TessaA
över 2 månader
Kladdkaka med o..
över 2 månader
Strimlad biff m..
över 2 månader
Vegetarisk lasa..
över 2 månader
Kyckling i ugn ..
över 2 månader