Boeuf Bourguignonne

Mustig Höstgryta......

Betyg (1 röst)
Antal personer
4 st

Ingredienser

1,5 kg fransyska , benfri , högrev el . ytterlår av nöt
2 msk smör
2 st morötter
2 st gul lökar
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 msk vetemjöl
0,6 l rött vin
2 msk whisky
0,5 l köttbuljong , (av tärning eller konc fond)
2 msk tomatpuré
0,5 tsk torkad timjan
1 st lagerblad
3 st vitlöksklyfta(or)
20 st smålökar , ca , gärna steklökar
400 g champinjoner , (helst små)
2 paket bacon

Gör så här

1. Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta efter hand.

2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.

3. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker. Mjölet skall bli lite brynt men får förstås inte bli bränt.

4. Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.

5. Låt grytan småputtra tills köttet är mört. Det tar närmare 1 1/2 timme.

6. Skala under tiden smålökarna. Det går lättare att få av skalet om man först ger dem ett uppkok i vatten och sedan spolar av dem med kallt vatten. Låt dem torka och fräs dem sedan i smör. Häll på en skvätt vatten och koka lökarna mjuka.

7. Dela champinjonerna om de är stora. Koka svampen torr i stekpanna, tillsätt sedan en liten smörklick och bryn svampen. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt. Så här långt kan grytan förberedas.

8. Koka upp grytan igen en stund innan den skall serveras. Om den verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl som mosats samman med rumsvarmt smör och klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong.

9. Lägg i smålökar, svamp och bacon, tillsätt whiskyn och låt sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
Visningar:
3620
Sparat:
60

LIKNANDE RECEPT

Boeuf Bourguign..
av Lilloo
över 2 månader
Boeuf Bourguign..
av MatsS
över 2 månader
Boeuf haché ā l..
över 2 månader
Boeuf Lyonnaise
av Queenie
över 2 månader
Boeuf Bourgigno..
över 2 månader