Berlinermunkar

Recept av Mat-Tina

Betyg (0 röster)
Berlinermunkar

Ingredienser

1,75 dl mjölk
25 g jäst
4 dl specialvetemjöl

4 dl specialvetemjöl
8 äggulor
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 apelsin eller citron, rivet skal från (kan uteslutas)
150 g smör, mjukt
2 liter matolja, till fritering
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel, att rulla de friterade munkarna i
1 st skårad vaniljstång
5 dl mjölk
5 äggulor
1½ dl socker
3 msk maizena
½ dl punsch (kan uteslutas)

Gör så här

Munkarna:
Blanda ingredienserna till deg 1 (häll i mjölet lite i taget) och arbeta degen tills den blir elastisk. Låt deg 1 jäsa till dubbel storlek under plastfilm i
20-30 minuter.

Tillsätt alla ingredienserna i deg 2 till deg 1 (häll i mjölet och smöret lite åt gången). Arbeta degen tills den blir elastisk och glansig. Låt degen jäsa till dubbel storlek under plastfilm i 20-30 minuter. Tryck till med knogarna på den jästa degen så att den faller ihop och låt den jäsa i ytterligare 30 minuter under plastfilm.

Dela degen i bitar (ca 25 g vardera) och rulla bitarna till runda bullar. Lägg bullarna på en mjölad handduk. Täck dom men en annan handduk och låt dom jäsa till dubbel storlek i en timme.

Fritera munkarna i 180 gradig olja 2 minuter på varje sida. Tag upp dom och låt dom rinna av på ett hushållspapper. Rulla dom i socker- och kanelblandningen.

Fyll en sprits med vaniljkräm och tryck in lite kräm i dom nygräddade munkarna.

Vaniljkräm:
Koka upp mjölken och vaniljstången. Rör ihop äggulor, socker och maizena. Häll hälften av den kokande mjölken över äggsmeten och rör om.

Häll tillbaka allt i kastrullen och låt krämen koka under kraftig vispning tills den blir tjock (4-5 minuter). Sila krämen och låt den svalna under plastfilm. När den har svalnat smaksätts den eventuellt med punsch.
Visningar:
5516
Sparat:
47

LIKNANDE RECEPT

Berlinermunkar ..
över 2 månader
Berlinermunkar ..
av Fin
över 2 månader

LIKNANDE SÖKNINGAR