Quantcast

Potatis del 2

Idag går vi vidare under året mot höst och vinterpotatis. Kategorin är så stor att vi har fått dela upp den i 3 delar. Skriv ut och spara!

Höst & vinterpotatis A-D
Akira: Holland. En medeltidig till sen sort. Den har en gul köttfärg och är oval i formen. Sorten har provodlats i liten skala i Sverige. Ger ett fast kok har en god smak med inslag av sötma. En bra allroundpotatis som passar till de flesta matlagningsändamål. En finsmakarpotatis.

Asterix: Holland. En höst ochvinterpotatis med långovala knölar med rött skal och gult kött. God smak och ger ett fast kok med bra allroundegenskaper.

Belle de Fontenay: Frankrike. Gammal fransk sort, långoval form med gult kött. Odlas inte i Sverige och kan ersättas med Mandelpotatis, Timate och Nicola.

Bellona: Holland. Rundoval med röda ögon, gult kött och fatsa kokegenskaper.

Bintje: Holland. Vanlig både i Sverige och i Europa. Allroundpotatis och går bra till det mesta, fritering, kokning, gratänger och stekning. Är den potatissort som den industriella tillverkningen av Pommes frites använder i Sverige. Kraftig potatissmak, är oval i formen och har gul köttfärg. Betraktas av tradition som en fast potatissort men i takt med att jordbruket skall bruka mindra kväve vid gödsling har den ändrat karaktär åt det mjöliga hållet och problem med sönderfall är inte ovanligt.

BF 15: Frankrike. Odlas ej heller i Sverige. Långoval form med gult kött. Samma ersättare som Fontenay.

Blå Kongo: Udda potatissort som odlas i liten omfattning. Rund knölform, mörkblått skal och ett intensivt blått, nästan lila, kött.

Cara: Storbritannien. Runda knölar med röda ögon och vitt kött. En av de vanligaste sorterna som importeras till Sverige och då nästan till 100% som bakpotatis. Förekommer även på våren som färskpotatis från Cypern och Egypten.

Columbo: En tidig höst- och vinterpotatis med samma mognadstid som Ukama. Sorten är en lämplig sommarpotatis. Knölarna är rundovala och skalfärgen gul, likaså köttfärgen.

Cultra: Storbritannien. Ny sort som på kort tid gjort sig en marknad i Sverige. Rödfläckig och rund i formen med kraftig jordig smak. Kokegenskaperna är en bladning av King Edward ochBintje. Passar bra till kokning, stekning, fritering och som bakpotatis. Känslig för rotringar och rostfläckighet.

Dali: Holland. Påminner om Nicola. God smak med fastkokande egenskaper. Passar bra till kokning, stekning och till puréer.

Desiree: Holland. Långoval sort med rött skal och gult kött. Den mest odladesorten i världen. God potatis med bra allroundegenskaper. Odlas inte i Sverige med förekommer från och till som importerad.Maria Dahlquist
2000-09-21
2000-09-21
Blev medlem: 1:a jan 1970
Senast inloggad: 1:a jan 1970
Recept: 0 st
Foruminlägg: 4546 st
Kokboken: 1980 st

REKOMMENDERADE RECEPT

Ljuvlig potatis..
över 2 månader
Schackrutor - e..
av Cams
över 2 månader
Bèarnaisegratin..
av boz1965
över 2 månader
Delikatessbröd
av lennali
över 2 månader
Potatis- och kö..
av Queenie
över 2 månader
Fransk delikate..
av tina62
över 2 månader