Quantcast

Portvin och Stilton

Siltonost hör verkligen julen till och till Stilton hör Portvinet. En oslagbar kombination för alla, ingen jul utan detta par!
Stilton är den överlägsna grönmögelosten med betydligt mer harmonisk sälta än både Roquefort och Gorgonzola. Det perfekta sällskapet är det fylliga Vintage Port som effektfullt förenar sig med osten, sötman och fetman.
Etikettboken kräver äkta Vintage Port, vilket tyvärr är mycket dyrt och lagras under många år. En late bottled Vintage är ett mer snabbmognande och billigare alternativ. De andra portvinsvarianterna passar inte alls. Tawny Port dricks till desserter och Ruby smakar bäst före maten eller i såser.

Traditionen
Portvin och Stilton är ett av livets höjdpunkter i både England och norra Portugal. Den engelske portvinsetiketten föreskriver att värden greppar karaffen med höger hand, häller upp åt sin bordsgranne på höger sida och sedan serverar sig själv.
Därefter sätter han ner karaffen framför gästen till vänster. Denne fyller i sin tur sitt glas och skickar karaffen vidare. På så sätt förflyttas portvinet runt bordet, alltid medsols och alltid med höger hand. Att vända på riktningen och skicka portvinet motsols är som att svära i kyrkan. "Pass the port" är lösenordet som får portvinskaraffen att börja vandra.

Maria Dahlquist
2004-12-06
2004-12-06
47 år
Blev medlem: 1:a jan 1970
Senast inloggad: 1:a jan 1970
Recept: 0 st
Foruminlägg: 4546 st
Kokboken: 1975 st

REKOMMENDERADE RECEPT

Glöggmys - äppe..
över 2 månader
Enkel gryta med..
av FAE
över 2 månader
Pepparkaksflarn
av Bodil56
över 2 månader
Portvins marine..
över 2 månader
Muffins med grö..
av Bodil56
över 2 månader
Plommonkaka med..
av UllaC
över 2 månader