Quantcast

Nytt år- Nya förutsättningar

Så här i årets första skede brukar det vara ordentligt skralt i kassan hos de flesta. Passa på att insupa lite tips här på hur du lätt kan dryga ut kassan och ändå äta goda, näringsrika middagar.
Min absoluta favorit är faktiskt potatis- och purjosoppa. Billigare än såhär kan man nog nästan inte laga någon middag. Skala och koka potatis tillsammans med en hackad purjolök och en buljongtärning. Smaksätt med salt, peppar och ev örter om du vill. Låt koka samman tills potatisen nästan mosats helt. Servera den precis bara såhär, eller ännu hellre, kör den i mixer så blir den liksom krämigare. Klipp i lite färsk persilja i slutet och njut den sedan med ett gott bröd till.
Chili con carne är nästan "studentmat" för mig. Under tiden jag pluggade bjöd jag många gånger mina kompisar på det , dels för att det var gott, men också för att det var billigt. Bryn blandfärs och hackad lök i lite matfett. Tillsätt vita bönor i tomatsås och eventuellt lite mer tomatpuré. Krydda med pressad vitlök, salt, peppar och kanske lite paprikapulver. Koka samman cirka 15 min och servera genast med en sallad. Det hände även att det blev "Chili SINCarne " när kassan var riktigt skral, dvs utan köttfärs.

Grönsaker efter årstid
Vad beträffar grönsaker så är det alltid billigast att välja de grönsaker som finns naturligt för årstiden. Sallad, tomat och gurka är dyrt hos oss vintertid och innehåller dessutom inte så mycket näring då heller. Välj istället t ex att göra en god cole slaw med vitkål som utgångspunkt. Strimla den fint och riv gärna ner lite morötter. Blanda med lite filmjölk, senap, tomatpuré, salt, peppar, italiensk salladskrydda och andra kryddor du gillar. Lägg upp i en skål och låt gärna mogna i kylen några timmar eller någon dag före servering.
Säkert kan du utveckla fler recept själv som inte är så kostsamma. Lycka till med din matbudget för januari!

Margareta Schildt-Landgren
2001-01-08
2001-01-08
Blev medlem: 1:a jan 1970
Senast inloggad: 1:a jan 1970
Recept: 0 st
Foruminlägg: 4546 st
Kokboken: 1980 st

REKOMMENDERADE RECEPT

Mammas morötter..
av Amika
över 2 månader
Nyårspaj med la..
av lennali
över 2 månader
Hel kyckling på..
av Pomero
över 2 månader
Ugnsbakad faluk..
över 2 månader
Kolaskum med ma..
över 2 månader