Quantcast

Sauternes vs Tokaj

Dela
Är normalt inget fan av dessertviner, men sedan jag smakat Tokaj har jag insett tjusningen med ett riktigt gott dessertvin som får smaklökarna att sjunga. Blev tipsad om Sauternes som tydligen ska vara väldigt bra, men vilket ska man köpa? Är det någon som testat och har bra rekommendationer? Vore roligt att jämföra dessa viner, då en Tokaj med 6 puttonys är något alldeles speciellt.
Skrivet av hanstom den 23 okt 2011

tokaj=syrligt oxiderat fikon/sauternes=honungsaromatisktrussinsyrligtvitvin/muskat0sötvin.
välj själv tycker jag sauternes har störst finnes och passar till mer än dessertHar du smakat royal tokaj nån gång? Själv har jag varit på plats i Ungern i Tokajdistriktet och haft förmånen att få smaka olika tokajviner, från torra till söta med olika finesser. Tokajviner oxideras överhuvudtaget inte längre, har inte gjort sen början av 1990-talet., åtminstone inte hos stora producenter. Det är viner som inte finns att köpa i Sverige, överlag har Systembolaget ett uruselt utbud från Ungern som är ett mycket bra vinland. Där finns viner som överglänser den finaste av fransoser. Men det är min åsikt.
Köper man Sauternes får man i viss mån betala för namnet men det går inte att komma ifrån att de gör goda grejor där. Precis som för alla andra typer av vin får man ungefär det man betalar för. går man upp i pris får man ett mer komplext och mer välbalancerat vin nän om man köper de billigare.