Inköpslista

Dela
Största anledningen till att jag använder Matklubben är att jag kan planera (tillsammans med min fru) mina matinköp. Numera funkar det ganska bra, men det kräver en del manuellt arbete och lite excel för att det skall fungera.

Varför har inte matklubben varugrupper (eller förslag till varugrupper ) till ingredienserna i recepten? Givetvis skulle det vara fler recept som skulle nekas för att de inte följde reglerna för att bli godkända om alla skulle vara tvugna att lägga in dem.

Nu kan man sortera recepten via recept eller genom att blanda alla hej vilt...

Lägg istället till varugrupper, så kan man ha någon nytta av recepten när man är i affären. Jag har 20 förbättringsförslag till, men jag tror inte att ni orkar få med dessa.
OK, nedan har jag saxat från den excelfil jag copy/paste-ar in varor för varje recept till för kommande vecka. Därefter lägger jag till Ursprung (receptet) för första varan och kopierar ner för övriga. När jag lagt in alla veckans varor sorterar jag istället på varugrupp p g a att det är så varor är sorterade i butiken. Förr har jag skrivit ut listan och bockat av i butiken, men numera har jag sedan några veckor kört excelfil direkt i iphonen (via quickoffice). Detta funkar, men jag hade hellre sett att det fanns ett system där man automatiskt fick ett förslag på varugrupp.

Jag vill gärna vara trogen Matklubben, då sidan har många recept och jag har redan använt den under ett tag. Risken finns dock att jag byter receptsida om jag hittar någon med bättre koppling till inköpen...

Kolla in inköpslistan på: www.hstd.nu/mat/V36Lista.xls

Text nedanför är saxad ur filen i länken:

X Vara Varugrupp Butik Ursprung
X Blöjor Barn Övrigt
X Tvättservetter Barn Övrigt
Barn
Bröd
X ½ dl finhackad dill Fryst Strömming med pot.mos
X ½ dl finhackad persilja + Fryst Strömming med pot.mos
X 16-20 strömmingsfiléer, ca 400 g Fryst Strömming med pot.mos
X 4 laxfileér Fryst Lax och räkgryta
X 4 x 140 g Hemköp Nyttiga laxfilé Fryst Wokad lax med asiatiska smaker
X 600 g Hemköps wokblandning Fryst Wokad lax med asiatiska smaker
X 8 bitar broccoli, sönderdelade. Fryst Lax och räkgryta
X 900 g kycklingfilé Fryst Grekisk Kycklingpanna
X ca 4 dl skalade räkor Fryst Lax och räkgryta
X Dill Fryst Tonfisklåda
X Hackad koriander eller bladpersilja Fryst Wokad lax med asiatiska smaker
Fryst
X 1 gul lök Grönsaker Lax och räkgryta
X 1 gul paprika Grönsaker Grekisk Kycklingpanna
X 1 röd paprika Grönsaker Grekisk Kycklingpanna
X 10 potatisar Grönsaker Grekisk Kycklingpanna
X 12 medelstora potatisar, ca 1 kg, gärna mjölig sort Grönsaker Strömming med pot.mos
X 1-2 tsk riven ingefära Grönsaker Wokad lax med asiatiska smaker
X 2 klyfta vitlök Grönsaker Lax och räkgryta
X 2 morötter Grönsaker Wokad lax med asiatiska smaker
X 2 röda lökar Grönsaker Grekisk Kycklingpanna
X 2-3 msk limesaft Grönsaker Wokad lax med asiatiska smaker
X 3 morötter Grönsaker Grekisk Kycklingpanna
X 3-4 tomater Grönsaker Grekisk Kycklingpanna
X 4 finhackade vitlöksklyftor Grönsaker Grekisk Kycklingpanna
X 800 g potatis Grönsaker Raggmunkar
X Lime i skivor Grönsaker Wokad lax med asiatiska smaker
Grönsaker
X Rakgel Hygien Övrigt
Hygien
X 1 dl grahamsmjöl + Kolonial Strömming med pot.mos
X 1 msk thai chilisås Kolonial Wokad lax med asiatiska smaker
X 1 påse räksoppa Kolonial Tonfisklåda
X 2 burkar tonfisk Kolonial Tonfisklåda
X 2 dl vetemjöl Kolonial Raggmunkar
X 3 msk Kikkoman soja Kolonial Grekisk Kycklingpanna
X 4 msk teriyakisås Kolonial Grekisk Kycklingpanna
X 4 port ris Kolonial Tonfisklåda
X Bakplåtspapper Kolonial Övrigt
X Fullkornspasta Kolonial Wokad lax med asiatiska smaker
X lingonsylt Kolonial Raggmunkar
X Rapsolja Kolonial Övrigt
X Tagliatelle Kolonial Lax och räkgryta
X Wettextrasor Kolonial Övrigt
Kolonial
X 2 tsk sambal oelek Kryddor Grekisk Kycklingpanna
X Basilika Kryddor Lax och räkgryta
Kryddor
X 2 dl grädde Mejeri Tonfisklåda
X 2 ägg Mejeri Raggmunkar
X 200 g fetaost Mejeri Grekisk Kycklingpanna
X 2½-3 dl mjölk, 3 % Mejeri Strömming med pot.mos
X 3 L Mjölk Mejeri Övrigt
X 5 dl viktväktarnas minifraiche Mejeri Lax och räkgryta
X Riven ost Mejeri Tonfisklåda
Mejeri
X Leva & Bo Övrigt Övrigt
X Säkringar 6A Övrigt Övrigt
Övrigt
Skrivet av MosterNettan den 30 aug 2009

Jag är 58 år och har varit "min egen husmor" sen jag var 20. Varför är det svårt att skriva en vanlig inköpslista? Varför ska jag krångla till i excel? Jag måste vara riktigt dum för jag fattar inte problemet!Håller fullständigt med MosterNettan!
Skulle det vara så här jobbigt att handla skulle vi börja att äta ute.
Det skall vara roligt att laga mat och att handla råvarorna.
Men det är klart, varför göra något enkelt om det går att krångla till det?
Hej! Om ni tycker att det låter jobbigt att använda excel, så har ni missförstått mitt inlägg. Jag TYCKER att det är roligt att göra inköpslistan i Excel. Jag tycker det är tråkigt att manuellt skriva en inköpslista på papper! Jag har i och för sig inte 38 år bakom mig som husmor, men däremot ett antal år som datorintresserad och har ett gediget kunnande i Excel. Jag vet vad datorer kan hjälpa mig och andra med om vi bara skriver programmen (som t ex hur inköpslistan på Matklubben.se) så att informationen tas till vara, så att den är sorterbar.

Problemet är följande: När du skriver in saker på en inköpslista så gör du det i samma ordning som receptens ingredienslistor är skrivna. När du går i affären vill du inte ha det så, då vill du ha ingredienserna sorterade på var de finns i butiken. Annars måste du leta i listan efter varje grönsak när du är på grönsaksavdelningen och det är lätt att missa något.

Förr åt jag ofta ute p g a att jag inte hade ingredienser till mat hemma och var för svag för att gå ner och handla. Nu när jag gör veckohandlingar har jag nya rätter varje vecka och alltid matlåda med mig till jobbet. Win-Win. Dessutom behöver jag bara handla 1 gång per vecka
Lägg in din inköpslista eller klistra in den från Excel på www.koplistan.se då får du den sorterad i varukategorier och du kan även justera ordningen på kategorierna för att passa din affär . Listan kan du sedan skriva ut eller också går du in på den men webläsaren på din iPhone eller Android-telefon så får du den i ett mobilanpassat format.
Skrivet av mkvarnstrom den 23 nov 2010

Lägg in din inköpslista eller klistra in den från Excel på www.koplistan.se då får du den sorterad i varukategorier och du kan även justera ordningen på kategorierna för att passa din affär . Listan kan du sedan skriva ut eller också går du in på den men webläsaren på din iPhone eller Android-telefon så får du den i ett mobilanpassat format.


Smart, men jag kan hålla med om att MKs inköpslista borde utvecklas. Försökte själv använda den sist jag skulle veckohandla, men det vart mest pannkaka. Rörigt och huller om buller. I en annan tråd kan man läsa om att MK kom på 33:e plats över bästa sajt. Detta kanske är ett sätt att jobba sig uppåt!
Skrivet av MosterNettan den 30 aug 2009

Jag är 58 år och har varit "min egen husmor" sen jag var 20. Varför är det svårt att skriva en vanlig inköpslista? Varför ska jag krångla till i excel? Jag måste vara riktigt dum för jag fattar inte problemet!Jag har också skrivit mina listor förhand i all tid, men tycker faktiskt också att det är supersmidigt med dator! Och jag var verkligen superneggo till datorn i början

Fördelen med att skriva på datorn är att listan inte ser lika lång ut och att alla kan läsa vad jag skrivit Har inte alltid den bästa handstilen

Dessutom finns det ju människor som faktiskt inte kan skriva. Och då menar jag inte att de inte kan stava utan att de har ett sånt funktionshinder så att de inte klarar att skriva utan hjälp av en annan person eller med datorns hjälp. Vilket suveränt hjälpmedel listorna skulle kunna vara för dessa människor