nån som är bra på torr jäst?

Dela
Jag är utomlands och har inte bakat på 8 år!
Hittar ingen riktig jäst här och har prövat torrjäst nån enstaka gång med miserabelt resultat!
vill baka vanliga kanelbullar och äppelmunkar.
kollade i receptet på den här web sidan och fick inspiration at göra äppelmunkar.
har tre sorters torrjäst i burkar i kylen, husse bakar bröd i bland i bakmaskinen, han höftar i jästen och det blir bra varje gång men hur gör man äppelmunkar? hur mycket har jag i en standard sats som i receptet här?
Jag använder torrjäst ganska mycket för att de har man alltid hemma och de blir inte lika fort förstörd som färskjäst.

En påse torrjäst på 11g motsvarar ca 25 g färskjäst.
Till matbröd använder jag 1 påse på 1/2 l degspad och
till bulldeg använder jag 2 påsar på 1/2 degspad.

Så till kanelbullarna så skulle jag använda 2 påsar om det står 50g färskjäst i receptet.
Till äppelmunkarna såg jag i receptet att det skulle vara 25g färskjäst så då räcker det med
en påse torrjäst.

Hoppas du får någon hjälp med min förklaring.

Lycka till! /Ika
Här är en till som alltid använder torrjäst eftersom då behöver man inte planera så noga när man bakar eftersom torrjästen håller sig länge!

Då man bakar med torrjäst ska man komma ihåg att degspadet inte ska vara 37 grader som med vanlig jäst utan minst 42 grader för annars jäser inte degen...

Hoppas bullarna o munkarna blir bra
Jag brukar baka kanelbullar med torrjäst (liksom du bor jag utomlands, o det där med färskjäst är inte så lätt att hitta...) och får alltid väldigt bra resultat. Jag brukar ta 2 påsar till 1 l degspad. (eller 4 teskedar, för jag köper mest på burk.) Men jag låter det jäsa rätt så länge. Minst en timme. Jag blandar ut jästen i varmt vatten o låter det stå i ca. 10 minuter. Vattnet ska vara varmt - inte ljummet. (vet inte var du bor nånstans, men i fahrenheit är det 110-115 grader). Jag brukar tom. ta termometer för att vara säker på att det är varmt nog. Lägg gärna i en tesked socker också, så att jäsningen kommer igång ordentligt. Sen blandar jag i mjöl o dylikt som vanligt. Blir alltid väldigt goda, saftiga bullar. Hoppas att du kommer igång med bakningen, det är ju synd att inte ha bakat på åtta år!!
imorgon ska jag baka för andra gången med torrjäst... kanelbullar, hoppas nu det blir bra! har tagit hjälp av era råd 11g*2 =50 g färsk jäst...
mmmmm ser riktigt framemot några varma kanelbullar och ett glas riktigt kall mjölk
1 påse torrjäst motsvarar 50 g färsk jäst. Jag anv 1 påse till 5dl vätska och jag har bakat på torrjäst i minst 10 - 15 år. Anv det till allt utom om jag ska baka ett speciellt bröd som kräver att man gör en fördeg dagen innan.
Anv du torrjäst är det aldrig risk att det du bakat smakar eller luktar jäst.

Varmare degspad är allt du behöver komma ihåg.
Lycka till.