Frysa blåbär?

Dela
Hej jag brukar blanda lite socker i blåbären och de får stå i kylskåpet över natten innan jag fryser in bären i plast burkar eller rengjorda mjölkkartonger.
uj, jag fryser in naturella, i plastpåsar/fryspåsar.
Jag tänker att det beror lite på vad du vill göra med bären sen?
Tror det är toppen att frysa med lite socker, som andra bär man fryser in. Men som sagt jag har bara frusit in dom i påsar. Tar fram sen till paj eller saft eller sylt eller vad jag vill ha.
fryser också in i fryspåsar.känns som att det tar minst plats. Har ni redan blåbär hos er??hos oss kommer de först i början på augusti.
Tack för alla svar!
Normalt käkar jag upp alla blåbär jag plockat (har bara gått en ggr/år) direkt när jag kommit hem tillsammans med vaniljglass.... MUMMA!
Men nu ska det bli annat av, tänkte jag....
Blåbärspaj är underbart gott så det kan man kanske göra på de frysta senare i höst...
De blir väl inte lika goda att äta naturella som de är efter att de varit frysta??
Tänker nu frysa in 2 dl åt gången med lite strösocker ovanpå så får jag se hur goda de är till hösten....

"Shoutoutloud" - vanligtvis kommer blåbären i slutet av juli hos oss men tänk först den grymma hat-värmen vi hade och sedan grymme-regnet på det i flera dagar, det gjorde nog susen.
Jag brukar lägga dem på en bricka och styckfrysa dem utan socker eller nåt annat på.
När de sen har fryst så lägger jag ner dem i 2-5 liters plastburkar. På det viset kan jag när vintern kommer gå och hämta mig en näve blåbär och hälla över varm mjölk så blir de lagom ätvänliga på ett kick Lycka till med plockandet och frysandet
Tack igen!!
"Alo68" - hur smakar de? Lika goda som färska? För det är just det jag är mest nyfiken på.... Vad händer med den jättegoda färska smaken efter infrysning?

Har gammal erfarenhet från min mammas frysta och till vintern tinade vinbär...NÄÄEJ! Inte alls lika goda som plockade från busken....

Vidare undrar jag också mycket kring blåbärets jättenyttiga ämnen - antioxidanter, mineraler o annat - är dessa ämnen intakta efter infrysning?
Är de intakta även efter tillagning, tro? T.ex i pajer o likn??
Ja, jag har mycket funderingar kring detta....
Jag föredrar styckfrysta (brer ut på en plåt som sätts in i frysen) som man sen häller ner i fryspåsar.
Frys är det bästa sättet att bevara alla näringsämnen (därför är fryst spenat nyttigare än färsk, för spenaten tappar näring i luftens syre. Fryst spenat fryses direkt efter skörd). Så alla antioxidanter, mineraler och vitaminer finns kvar i blåbären. Däremot så försvinner en av antioxidanterna = c-vitamin vid uppvärmning (tillagning). Så ska man ha bästa möjliga utbyte näringsmässigt så är det att äta som de är direkt från frysen.
sur blåbärssoppa, alltså blåbärssoppa som är kokt utan socker, är väldigt bra mot diarré.
så det är bra att ha en påse i frysen på vintern om man skulle få vinterkräksjuka eller nåt annat hemskt.
föressten tycker jag färska bär alltid är godast, liksom färska bär som jordgubbar, solvarma hallon mm...
en del av smakupplevelsen faller bort iom att kosistensen ändras när de är/varit frysta. men det är ju gott ändå!!det är som en förnimmelse av sommar och höst, när man längtar så mitt i mörka smällkalla vintern!så att ha bär i frysen är aldrig fel
Jag kör också med styckfrysningsmetoden som ett par andra här. Bred ut blåbären på en eller flera långpannor och ställ in i frysen. Först när de är helt frusna häller du ner dem i plastpåsar eller i lådor. På det sättet kan man ta exakt så mycket eller lite man vill ha varje gång.

Sen förstår jag inte varför man häller socker på bär vid infrysningen?? Är det inte bättre att sockra vid användningen när man vet vad man ska ha dem till och hur mycket sötma jag vill tillföra? Eller finns det någon vinst med sockrandet som jag missat?
Jag tycker de är goda och rätt lika färska blåbär med mjölk. Just det där med styckfrysningen gör ju att de inte blir mosiga som de kan bli om man fryser in dem i burk eller påse meddetsamma. Mamma kör bara styckfrysning nuförtiden och häller dem sen i fryst tillstånd i stora "lösgodisburkar" och plockar en näve nästan varje kväll under vintern