Kvarnar och försäljningsställen för ekolgiskt mjöl

Dela
Hej, jag tänkte att vi i denna tråd kunde skriva in lokala kvarnar och försäljningsställen där det finns ekologiskt mjöl, gärna lite ovanligare sorter. Hoppas ni också tycker det är en god idé.

Jag börjar med de jag känner till:
Wästgötarna, Deras mjöl säljs i vissa livsmedelsaffärer och även på några andra platser, vad jag förstår bara i Västsverige. De har roliga och ovanliga mjölsorter som Ölands lantvete ( har bakat med det flera gånger och det är ett jättebra mjöl med hög proteinhalt, ger jättegott bröd) och Emmer men även dinkel och råg.
www.wastgotarna.se/

Kullens Kvarn. Hittade deras mjöl på Bondens egen Marknad i Örebro. Köpte flera olika påsar men har inte hunnit baka på dem ännu.
www.rabergaeko.se/

Lassegårdens trädgård utanför Mariestad säljer vetemjöl som är lokalt producerad.
www.lassegardenstradgardar.se/
Hej igen, Finns det ingen som vill fylla på i denna tråd? Ni som bor ex i någon storstad kanske känner till något eller några ställen där man kan köpa lite ovanligare mjöl, eller rättare mjöl från mindre kvarnar och/eller odlare.

Och ja, man får skriva detta, förutsatt att det inte handlar om någon reklam vilket det ju inte gör när vi delar med oss av det vi hittar. Det roliga är ju också om ni vill beskriva hur ni upplever mjölet, om det är odlat av X och malt hos Y så beter ju det sig inte exakt på samma sätt som de mjölsorter som görs av storproducenter. De smakar inte ens på samma sätt.

En av anledningarna till att jag vill veta detta är att i stort ett alla stora producenter använder sig av olika tillsatser. Det är dessa tillsatser jag helst inte vill ha i mitt mjöl. Jag tror ju inte att de på något sätt är skadliga men varför ha en massa tillsatser i allt vi stoppar i vår mun? Speciellt när vi bakar själva, och då med surdeg dessutom, så är det ju självklar sak, tycker jag att det jag vill ha i brödet är sådant jag själv tillsätter, inte att det är tillsatt i en fabrik.

Till och med Kungsörnens ekologiska mjöl är tillsatt med mjölbehandlingsmedel samt askobinsyre . www.kungsornen.se/Produkter/Bakning/?pid=718
Hej!
För att få lite spridning på ställen som säljer eget mjöl kan jag rekommendera Binäs Gårdsbutik i Dalsland.
En stor fördel där är att de säljer vetemjöl i påsar från 2,5 kg upp till 25 kg. Tack och lov att det finns ställen där man kan få tag på större förpackningar med mjöl.
De har även rågsikt, rågmjöl och grahamsmjöl, finns även en del annat att köpa. Deras mjöl är ekologiskt odlat och de odlar spannmälen själva.
Värt att prova.
Vet att de går tt få tag på vissa ställen men annars brukar de sälja på mindre marknader

Kan rekommendera deras mjöl och annat gott man kan köpa där
Detta med mjöl är verkligen inte lätt, tyvärr!
Köper man vetemjöl tror man ju att det är 'bara' vete mjöl i påsen...... men icke sa nicke, det är mycket vanligt med askorbinsyra i, detta för att göra det till en jämnare kvalitet.

"Mitt" mjöl kommer från Orga kvarn, det är är superbra, finns vetemjöl, rågmjöl, lantvetemjöl, graham,rågsikt, siktad spelt, fullkorns spelt osv
Det finns i lite olika storlekar, 2kg, 5kg och 25kg för den som vill

Att ett mjöl är ekologiskt är tyvärr inte samma sak som att det inte finns några tillsatser i det!

Finns att köpa på Park konditori i Bromma, Cajsa Warg S:t Eriksplan och Renstiernas gata, Urban Deli.
(tips för den som bor i Stockholm)
Annars har de en butik vid kvarnen som ligger i Skärblacka i närheten av norrköping

Redigerat den 26 jul 2012 kl. 10:53
Skrivet av woopi den 26 jul 2012

Hej, finns det någon kvarn eller butik som säljer mjöl utan tillsatser i Gävletrakten så vore jag intresserad att kunna handla eftersom jag också bakar surdegsbröd och allt själv.


Jag har läst om något som heter Tevekvarn i Järvsö, det är klart att det är en bit emellan Gävle och Järsvö, men om du har vägarna förbi....

Det är verkligen som natt och dag att mata sin surdeg med ett mjöl av riktigt hög kvalitet.

Ring till dem och kolla, de kanske säljer i någon gårdsbutik närmare Gävle också, 0651-460 13

Redigerat den 26 jul 2012 kl. 16:26
Att askorbinsyra används som mjölbehandlingsmedel är inte så konstigt. Det är vanlig c-vitamin! Det används för att förbättra bakegenskaperna hos mjölet, för att brödet ska kunna jäsa, eller rättare sagt för att koldioxidet, som är det som bildas när det jäser, inte ska försvinna. Utan det så jäser det inte som det ska!
Så om det inte finns i mjölet så bör man själv tillsätta det.
I en del gamla recept står att man ska tillsätta nyponpulver :-)

Att mjölet malts i en stenkvarn är inte samma sak som att det är ekologiskt, men det har ni väl koll på. För att det ska vara det så krävs ju att det är helt ekologiskt odlat. Malningen har inte med det att göra.

I en del gamla kvarnar mals ibland mjöl sommartid för att visa kvarnen. En sån är Bräcke mölla utanför Kullen (Höganäs). Sädeskornen är lokalt odlade men inte ekologiskt.