Bakmaskin Bu eller Bä

Dela
Jag har i alla år skrattat åt den gamla 70-tals bakmaskinen.
Råkade genom ett husköp bli ägare till en bakmaskin.
Måste ju då visa lilla frun vilken tokig idé det var.
Dom ordet fick jag äta upp men det goda brödet !
Nu har jag mer tid att baka kakor och bullar.
Vår nyinköpta moderna bakmaskin gör vardagsbrödet.
Vad har ni för fördomar eller hyllningar till bakmaskinen ?
Jag älskar bakmaskinen! Bakar gärna eget för hand också. Men bakmaskinen är ju ljuvligt enkel att handskas med och brödet blir luftigt, mjukt, saftigt och SÅ gott!
Nej, jag tycker bra om bakmaskinen! Har man mycket att göra en dag så kanske man inte vill ställa sig att baka bröd och då är det så enkelt att helt sonika slänga i alla ingredienser, det tar ca 5 minuter med vägning av mjöl m.m.
Sedan startar man den bara så sköter den sig själv i tre timmar. Sedan är det bara att ta ur det nybakta brödet och avnjuta det! Kan det bli lättare?
Jag bakar allt bröd själv, men tänkte, att en bakmaskin väl vore en bra idé - energisnål (jämfört med dyra ugnen som jag ju bakade i ett par gånger i veckan tidigare) och lätt! Men, men jag tröttnar lätt på brödet bakat i bakmaskinen. Det är svårt att få lätt och fluffigt när man som jag bakar väldigt mycket grova bröd. Helst bakar jag med ungefär 80-90 % grovt mjöl och bara kanske 10-20 % vitt mjöl. Dessutom är det irriterande, att degkroken lämnar kvar ett stort hål i brödet. Det är då svårt att skära jämna skivor när man når in till hålet, och ofta får man slänga (eller spara i frysen till ströbröd ) flera skivor, därför att de inte håller ihop på mitten.

Så brödmaskinen är inte bästa sättet att baka för mig, men vi använder den ändå rätt så ofta, därför att vi vil spara ström. .....och ska jag säga någott bra, är det, att det inte finns något ¨godare och lättare att gå upp till på morgonen, när man har övernattande gäster
Köpte en bakmaskin för ca 6 mån sen, OBH Nordica, pga att jag ville ha både billigare och godare bröd. Hur gick det? Först var det inte så lysande resultat, men nu tycker alla att det är jättegott. Låter det baka 2 tim 20 min på Snabbak.
Recept: 3 dl vetemjöl, 1,5 tsk torrjäst, 4 dl Dinkelmjöl, 0,5 dl olivolja, 3 dl vatten, 1 msk pumpafrön, salt, socker.
Gott, hållbart, rykande åtgång!
Vad är Carlssons fyrkant? För limpor är ju annars det som bakmaskinen gör, det är formen på brödet. Det går inte att styra formen så mycket, däremot kan man ju variera innehållet hur mycket som helst.

Vi har en gammal bakmaskin OBH Nordica Homebaker som vi köpte billigt på Blocket (150 kr) i väntan på att ta reda på om vi ville och f.a. vilken bakmaskin vi ville ha. Men kombinationen att vi har varit så nöjda med denna och att jag drog ner på brödkonsumtionen (för att gå ner drygt 12 kg i vikt) så blev det ingen ny bakmaskin. Eftersom det var jag som skötte den (laddade med ingredienser) så drog vi alla ner på brödkonsumtionen och gör nu bara bröd till helgen.

Jag tycker det finns massor av fördelar med att baka brödet själv. Det är underbart att vakna till doften av nybakat bröd och det är gott att själv kunna bestämma vad som finns i. Vi skaffade bakmaskinen i den vevan matens innehåll började ifrågasättas och det uppdagades att det fanns en massa onödiga tillsatser i bröd. Dessutom blir det både godare och billigare att baka det själv.

Bakmaskinen ser jag som i stället för att handla det vardagliga brödet. Baka "för hand" (med köksassistent som knådar åt en) kan man ju göra ändå. Det ena behöver inte utesluta det andra. Jag bakar t.ex. gärna surdegsbröd och har nyligen plockat ut två fina surdegsbröd ur ugnen. Surdegsbröd kan man förresten också göra i bakmaskinen.

Jag har bara upplevt fördelar med vår bakmaskin och har inte haft problem med att brödet inte lossnar eller att degkroken fastnar eller gör ett stort hål i brödet som många andra klagar över. Den modellen som vi funderade på att köpa, Electrolux, hade förresten fördelen att degkroken veks ner innan brödet gräddades så att det inte blev någon skåra alls i brödet. och så har den varmluftsugn.

Är du ute efter ett sött bröd så kan jag rekommendera mitt recept på Julitabröd.
Annars är det ju lätt att själv komponera ihop en favorit. När du lärt dig din bakmaskin så är det bara att utgå från ett basrecept och byta ut mjölsorter, degvätska och lägga till gryn, fröer eller nötter m.m. Skulle det misslyckas är det ju inte hela världen. Då har man lärt sig något och bara att börja om :-)
Här är länk till Julitabrödet

Julitabröd (bakmaskin)

Ett sött bröd som går hem hos både barn och vuxna.

Skrivet av maithab, 20 oct 2008

 


Och här är mitt basrecept. Det kan variera lite beroende på maskin.

Basrecept
5 g (1,5 tsk) torrjäst
450 g (7,5 dl) vetemjöl
9 g (1,5 tsk) salt
9 g (2 tsk) strösocker
7 g (1 tsk) olja
300 g (3 dl) vatten

ca 5 g (ca 1,5 tsk) torrjäst eller ca 16 g =1/3 paket färsk jäst. Grovt bröd kräver mer jäst, vitt bröd mindre.
420-450 g mjöl (ca 7,5 dl mjöl totalt), eller rättare sagt "torra varor", varav minst ca 1/3 bör vara vetemjöl för att hålla ihop det bäst. Det kan vara även gryn, kross, kli, fröer, nötter, russin m.m. Ju grövre mjöl t.ex graham eller gryn/kross desto mindre mängd eftersom det suger mer vätska.
6-8 g (1-1,5 tsk) salt. Stärker glutenet i mjölet.
ca 10 g (2-3 tsk) socker, kan även vara sirap, honung, sylt eller russin. Kan uteslutas men förbättrar jästegenskaperna. Så liten sockermängd jäser bort och sötman i sig påverkar inte brödet smakmässigt.
ca 5 g fett. Kan vara olja, flytande margarin eller en klick smör. Gör degen mer elastisk.
ev. 1-3 tsk brödkrydda, t.ex. anis, fänkål, pomeransskal, kummin mm. även örter, vitlök, riven ost...
300 g (3 dl) degvätska, vilket vanligtvis är vatten eller mjölk, men även kan vara fil, yoghurt, juice, öl eller t.o.m överbliven soppa.
Vill man använda mjölk men sätta maskinen på timer över natten kan man köpa mjölkpulver. Pulvret hälls i i samband med mjölet och sen tillsätts vatten "som vanligt".