saffran 2010?

Dela
Någon saffransexpert här inne som kan upplysa mej om ifall det skiljer sig i smak på dyr saffran och billig saffran och vad det är som gör det isf? Drygar de ut den billiga, är det sämre kvalité och ger det verkligen sämre slutresultat på t ex lussekatterna om man köper ett billigare kuvert?

Jag är en fånig matsnobb som tror att man får det man betalar för, dvs dyrt saffran = bra saffran, och har i år för första gången köpt hela saffranstrån att mala själv men jag har absolut inget argument till varför det skulle vara bättre lika lite som jag hade bra argument när jag köpte svindyrt saffran förra året.. Men goda lussekatter blev det

Tack på förhand!
Skrivet av soccermum den 3 nov 2010

...har i år för första gången köpt hela saffranstrån att mala själv men jag har absolut inget argument till varför det skulle vara bättre lika lite som jag hade bra argument när jag köpte svindyrt saffran förra året.. Men goda lussekatter blev det

Tack på förhand!


Det är med saffran som med de flesta andra kryddor (och kaffe med för den delen) att det smakar alltid bäst med nymalet eftersom de eteriska oljorna och smakämnena inte har hunnit "dunsta av".
Hittade typ svaret själv när jag googlade
Saffran kan vara utdrygad med safflor, en blomma som ger samma färg men ingen smak..
Fast frågan finns ju iofs kvar: Hur vet man då att man köper äkta saffran? Är den dyrare äkta och den billiga utdrygad eller är även den billiga äkta vara och varför kan det skilja så i pris?
Är enda sättet att vara säker att man köper egna strån?
*förvirrad långt innan bullbaket börjat*


Hittade mer info när jag surfade runt:

"Mest möjliga arom:
Hur gör man pulver av hel saffran? Erfarna lussekattbagare stöter den i mortel med en sockerbit.
Men för att få ut mesta möjliga arom – lös upp pulvret i mjölk och låt det dra i en halvtimme, tillsätt sedan blandningen till degen."

Jaha ja.. jag som trodde jag skulle mala stråna.. fel av mej alltså