Rulle av nöt

Dela
Har i frysen ca 1.2kg rulle som jag inte vet riktigt vad jag ska göra med. Förr var väl kokt rulle (saltrulle) en vanlig husmansrätt men det är jag inte intresserad av att göra.

Ett förslag jag fick från min kusin var att skiva tunt och grilla. Tycker detta verkar bra, en god mörande marinad är enkel att göra och man kan arbeta köttet med en kötthammare innan.

Innan jag nu låter grillen ta hand om denna undrar jag om ni matklubbare har några andra bra förslag på vad jag kan göra med denna köttbit.

Ha det bra!

Gingravad rulle av älg

En ny variant av gravad saltrulle,roligt prova något nytt.

Skrivet av morsan123, 6 apr 2009

 

Hej !
Jag brukar grilla gravat kött. Men har aldrig provat rulle.
Att grilla gravat vill jag säga är en riktig höjdare !
Hittade detta recept på hur man gravar rulle på MK.
Det står i och för sig älg, men borde funka lika bra med nöt.
Lycka till !
Skrivet av Mistys den 29 apr 2012

Jag har fått lära mig att rulle är ett av dom hårdaste, segaste köttbitarna som finns. Duger endast till mat med mycket långa koktider som "salta biten" mm
Blir konfunderad när man tipsar om grillning mm. Kan det verkligen fungera?


Det fungerar faktiskt. Jag var väldigt fundersam när vi blev bjudna på indirekt grillad nötrulle av mågen. Det var väldigt gott och faktiskt mört. Förr fick man ju alltid höra att det bara dög till saltrulle men ungdomarna såg väl bara en fin någorlunda billig köttbit!
Jag har lagat till rulle av älgkalv flera gånger. Om jag inte vill göra saltrulle så steker jag den i ugnen på mycket låg temperatur i många timmar. Ungefär som kälknöl. Det blir en mycket mör och god stek.

I julas gjorde jag en enkel insaltning - gned bara in köttet med grovt salt. (ganska mycket) sedan fick den ligga i en plastpåse i kylskåpet i ungefär en vecka, vändes då och då. Därefter kokade jag det varsamt. Köttet måste kunna skivas efter kokning. Rullen skars sedan i tunna skivor som smörgåspålägg och kallskuret på julbordet. Det blev bra, men jag kunde nog ha låtit saltet verka lite längre.