Indisk festmat, buffé

Dela
Maken fyller 50 nästa månad, tänkte duka med starka färger och fick då idén att bjuda på indiskt. Förhoppningsvis kan vi vara i trädgården. Har någon förslag på god indisk bjudmat. Vad är typiskt och får inte saknas. Helst ska det vara enkelt att göra mycket av, och gärna sådant som serveras kallt. Föreslå gärna dryck också, det är jag uselt dålig på, gästerna kommer att vara i alla åldrar. Tacksam för förslag.

Redigerat den 15 jul 2012 kl. 09:40
Om det är mat till en färgstark dukning så skulle du kunna tänka mellanöstern -Libanon-Turkiet m fl länders mat typ. Leila Lindholm har nog en hel del såna recept på Recept.nu
Köttfärskebab-spett
Kycklingspett
Tabbouleh
Hummus
Liba-bröd
Inlagd grillad paprika

Ostfylld filodegspaj - börek

Kärt barn har många namn, en del tycker att detta är börek, burek, böregi, medan vissa inte delar den uppfattningen. Gott är det i alla fall. Som vanligt när man arbetar med filodeg gäller det att ...

Skrivet av The_mama97mia, 15 jun 2008

 


Vin och Öl funkar bra till sån mat.
Kallt gott isté är ett alkoholfritt alternativ

Redigerat den 15 jul 2012 kl. 11:03
Var på middag hos ett syrianskt par i går kväll. Dom bjöd på olika smårätter som är typiska för hela mellanöstern. Lite av det som mama97mia räknar upp men även små piroger fyllda med olika saker...nästan som en variant av vårrullar + en del annat. I mellanöstern dricker man alltid Raki till maten ( enligt vårt värdpar). Nu kan man ju ha detta till bara förrätten, för att få testa på och ta öl och vin till huvudrätterna. För trots att det var många smårätter fanns det en form av uppdelning mellan förrätt och varmrätt. Till efterrätt serverades en kunafa, kaka gjord av en "trassligt deg" som såg ut som spagetti men smakade filodeg. Till detta ett arabiskt kaffe i små, små muggar med smak av kardemumma...jättegott som tydligen finns att köpa på ÖB för billig peng (trots äkta vara)

Redigerat den 15 jul 2012 kl. 11:15
Många bra idér, jag får helt enkelt bredda mitt tema till hela mellanöstern. Kaffet på ÖoB lät väldigt intressant också, åker iväg redan idag. Tänk att hela idén började med att jag såg så snygga servetter på Indiska, klick, sa det och ett tema var fött. Ett varmt tack till alla som hört av sig och som eventuellt hör av sig!
Indisk mat är ju inte bara grytor. Det är ju spett, piroger m.m. och det går jättebra att servera kallt.
Något jag skulle servera som tillbehör är drycken Lassi, som svalkar jättebra om man äter stark mat. Samt naan bröd. Det är också ett viktigt tillbehör.

Sökte lite på nätet och hittade det här:
www.arla.se/Default____32496.aspx?csref=aw_indisk%20mat&gclid=COPVj-O2m7ECF
UcwmAodDGgUfA


receptfavoriter.se/matartiklar/indisk-mat-indiska-recept-curryrecept.html

www.alltommat.se/Inspiration/Indisk-mat-sa-gor-du-1.50939

svenska.yle.fi/matochfritid/program.php?id=28

www.indien.nu/allt_om_indien/mat_dryck/recept

Alla länkar innehåller tips, råd och recept på lite blandad indisk mat.
Hoppas du kan finna inspiration och hoppas festen blir en färgrik, smakrik och händelserik upplevelse!

Mvh
Jonna