Vad ska jag göra med all mynta?

Dela
I somras gjorde jag ett lan med jordgubbar, smulgubbar, ärter och färska kryddor. Bland annat myntan, som har växt med en väldig fart! Nu innan det blir kallt och myntan vissnar bort, vill jag ta tillvara på den! Vad kan jag göra? Har tagit in en del på tetorkning, men finns det något mer man kan göra med den, förutom till dricka och dekoration?
Om ni har nåt tips får ni gärna skriva det här! Skulle gärna vilja ha tips på ganska enkla, och mer godis/bakverk och efterrättiga recept. Så dela gärna med er!
Sök här på matklubben så fort du upp väldigt mycket intressanta recept med mynta. Jag har fått för mig att mynta mest används till kött såsom lamm, biff mm. Men jag såg att det fanns en hel del efterrätter såsom "Frusen yoghurtcake med mynta", olika glassar, sallader och kakor.

Att ha mynta i hemlagad saft är lite klassiskt också. Jag är själv inte så förtjust i just mynta eftersom det smakar lite mint-aktigt, men jag vet andra som tycker mycket om exempelvis äppeldricka med mynta och andra drycker o safter.

Hoppas du hittar nåt!
Ja passa så det inte tar över hela landet. Har en tendens att göra det enligt min måg! Jag satte själv mynta i somras och jisses vad den spritt sig. Jag brukar ta kvistar och lägga i vattenkaraffen till middagen. Blir fräsch smak på vattnet då. Det är ju så mycket så man kan ju få lyxa lite. Sen fryser jag in i en påse till vintern. Men vill gärna också ha tips på vad man kan ha den till!
Skrivet av mama97mia den 1 sep 2010

mmm-mojito...
jag vill ha mynta till min mojito. tror det funkar att frysa?
Jag har haft problem här i sommar att hitta färsk fin mynta i affärerna.
Ska nog sätta det själv nästa år.


Ett litet varningsord bara. Den sprider sig som ogräs om man inte håller efter den minutiöst. Jag vet det av egen erfarenhet..

Jag lät ändå inte min mynta blomma och sätta frö, men den sprider sig med rötterna också. Sätt den i kruka eller blomlåda och plocka alla blomknoppar du ser så ska det nog fixa sig.

Redigerat den 1 sep 2010 kl. 10:06
Plocka din mynta i stora buketter, häng dem i ett snöre på köksväggen och låt dem torka. Både bra att ha senare och dekorativt! När de är helt torra kan du smula ner dem i en glasburk och förvara bland dina kryddor.
Torkad mynta är jätte gott i Mezze sås, blanda med valfri naturell yoghurt och servera som kall sås. Passar till stekt/grillat fläskkött, grillspett. Bulgur/couscous sallader mm. Även gott till tacos faktiskt. Frysa går också men blir som alla frysta örter, sladdriga när de tinats.

Visst sprider sig myntan, men är en vacker trädgårdsväxt som älskas av fjärilar, bin och humlor!
Om man ska odla pepparmynta (kanske gäller all mynta) sätt den i en kruka utan hål i botten, den sprider sig om det alldeles så litet hål.