Quantcast

Osaltat smör

Dela
Vad jag har hört är att saltat smör binder mer vatten än osaltat vilket ger mindre smörsmak. Och att osaltat smör tål värme bättre än saltat.
En annan anledning är tydligen att man kan styra saltmängden bättre om man kör med osaltat smör. Själv brukar jag använda det normalsaltade och har inte märkt skillnad... jag brukar blanda smör och oliv- eller rapsolja när jag steker och bakar alltid med smör
Skrivet av Erajscha den 19 feb 2012

För att saltat smör reagerar med de andra ingredienserna och det smakar beskt.


Va?? Det har jag aldrig varit med om! Fick saltet det att smaka beskt?? Det var en skum reaktion! Vad bakade du då? Jag är nyfis, för jag bakar alltid med saltat smör och jag är perfektionist ut i fingerspetsarna och vill definitivt inte att mina kakor eller andra bakverk ska smaka beskt!
En del bagare säger tvärtom, lägg gärna till en nypa mer salt för bättre smak, så "smaken är som baken". Men ex Jan Hedh använder ju nästan bara osaltat smör, och säkert fler med honom. Jag för min del tror det har mer att göra med vad för sorts kor grädden kommer från. Ex tycker jag det är mycket godare (och dyrare, tyv'ärr) med ekologiskt smör. Margarin kommer icke in i mitt hem numera.