Quantcast

Kör inte muffinssmeten för..

Kör inte muffinssmeten för länge med elvispen. Utan precis så det inte är klumpar i smeten. Och ha både plåt med formar, samt ugnen klar innan du gör smeten. Så att du bara har att hälla upp den och sedan ställa plåten i ugnen.
Håll koll på dem! När det bildas små kratrar på ytan kan du provsticka med en potatissticka. För du vill ju ha dem luftiga och saftiga och då gäller det även att inte grädda dem för länge. Ta dem när de precis stelnat så mkt att det inte fastnar någon smet på stickan.

Bulldeg kör jag länge för att få luftig deg. För kör man den länge så utvecklas gluten i degen som gör att den reser bättre vid jäsning.
Och så brukar jag alltid vara försiktig med att ta i för mycket mjöl. Hellre en lite för lös deg än för fast. Lättare att bara knåda in lite vid utbak om det behövs. Och så blandar jag alltid fyllningen med rumsvarmt smör. T.ex. Kanel, socker och smör eller vanilj, kardemumma och smör... För då torkar de inte ut lika fort utan håller sig saftiga.

Men sedan är det ju som med allt hembakt... Det är godast helt nybakt. Finns det något godare än nybakta bullar eller nybakt bröd med ett glas iskall mjölk till?
3 jul 2012 kl. 23:36