Kaffe

Dela
Moccamaster från Technivorm, en mkt bra bryggare tycker jag efter att haft den nån månad nu.
Har alltid kört espresso i många år men maskinen gav upp för en månad sedan så det fick bli en lite billigare bryggare medan jag funderar på om jag skall ha en ny helautomatisk espressomaskin.

Har inte gjort vanligt kaffe hemma på många år och har nu testat ett 10-tal sorter. Den enda sort som hittills varit nära nog perfekt för min smak är Gevalias Inidia Malabar, riktigt trevligt kaffe.
Jag använder för det mesta Blå Mocca mellanrost. Antingen brygger jag i vanlig bryggare eller i Don Pedro. Om jag bara vill ha en kopp till mig själv brygger jag på gammalt hederligt vis, kokar vatten i kastrull och häller i en Melittatratt direkt i koppen.

Jag köper också smaksatt kaffe på vårt fina Skafferi i stan. Nymalet som finns alla möjliga smaker men jag har fastnat för Irish cream. Passar bra istället för dessert. Eller efter en festmåltid då man inte serverar likör till kaffet, då blir det lite tårta på tårta.

Min mamma hade alltid en termos varm mjölk med sig till jobbet som hon blandade med frystorkat kaffe. Det smakar faktiskt riktigt bra.
Fick för ganska många jular sedan en elektrisk kaffekvarn (med keramiskt malningsverk, ej knivar) och som vi har använt denna! Vi kör oftast med Zoegas bönor, en lite mörkare sort (varför tappade jag just bort VAD de heter?). Man kan ställa in malningsgraden så om vi kör i perkulatorn har vi en lite grövre inställning och om vi använder moccabryggaren har vi lite finare. Det är bra med en kvarn om man inte brygger kaffe varje dag, bönorna håller längre än färdigmalt kaffe och så blir det ju supergott!!!
Jag tror bryggare (eller rätt tillredning om man kör för hand) spelar väldigt stor roll, låter det vara osagt om detta eller vatten påverkar mest. Vill man göra en investering kan man säkert få en helt ny kaffeupplevelse genom att byta bryggare/metod.

Den som funderar på att byta/skaffa bryggare och vill ha något som brygger så nära alla proffsrekommendationer som möjligt gör klokt i att kolla hos ECBC innan inköp:
www.kaffe.no/category/tester/kaffetraktere/
Såklart att kok-/bryggmetod också påverkar slutresultatet. 96°C sägs ju vara den optimala vattentemperaturen enligt experterna samt att kaffet inte får stå på värme mer än maximalt 15 minuter om man ska kunna kalla det nybryggt, etc.

Men vattnets hårdhet/kalkhalt är väldigt viktig när det gäller valet av bönor och rostningsgrad. Det finns en anledning till att Zoéga's skånerost är det som säljer bäst här i Skåne, och den anledningen är inte lokalpatriotism. I alla fall inte enbart...

Redigerat den 24 jan 2012 kl. 09:03
Skrivet av Amika den 24 jan 2012

Jag tycker att man får det godaste kaffet om man brygger det i perkulator... SÅ himla gott. Och beroende på vart jag är (vattenkvalitet) så tar jag olika typer av kaffe. Men godast är när jag är hemmavid och blandar två av zoégas sorters bönor och maler dem och sedan brygger kaffet i min perkulator. Perfektion...


Amika du är perfektionist