Quantcast

Sök Recept

Helstekt fläskfilé med svampsås

<< Tillbaka
Helstekt fläskfilé i stekgryta blir mycket saftigare än i ugnen, denna är en höjdare med sin svamspås på torkad svamp, alltid mycket uppskattad. Det går också utmärkt att byta ut filén mot s.k ryggfilé som är billigare.
Betyg (2  röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

700 g fläskfilé
2 msk margarin
Salt
Peppar
1 dl vatten

Svampsås:
20-30 g torkade trattkantareller, ca 1½ dl
3½ dl hett vatten
3 msk margarin
2 msk vetemjöl
2 dl svampspad
1dl mjölk
1½ dl grädde (valfri sort)
1 tsk soya
Svartpeppar
3 msk portvin eller sherry

Tillagningstid: 25 minuter minuter

Gör så här

Dela trattkantarellerna i små bitar, lägg dem i en skål och häll över hett vatten. Låt stå till de är mjuka eller koka dem i vattnet ca 10min. Låt svampen ligga kvar i vattnet.

Börja med svampsåsen: När svampen mjuknat skall den tas upp och läggas i en kastrull (jag använder teflonkastrull) låt det mesta av vätskan koka in, tillsätt margarin och stek den tills det börjar knastra eller knäppa om svampen. Det tar ca 5-10 min på medelvarm platta. Strö mjölet över svampen och rör om späd med svampspad, mjölk och grädde i omgångar. Rör hela tiden. Låt koka på svag värme i 10 eller helst 15 minuter. Smaka av med peppar, soya,salt och portvin.

Under tiden såsen kokar: Ta fram en stekgryta, gjutjärn är bäst. Ta bort hinnor från filén, klappa in filén med peppar och salt.
Stek filen runt om på ganska hög värme, sänk till låg temperatur (ca 2:an på plattan), häll i vattnet och sätt på lock. Låt filén klara sig själv under lock i ca 15minuter, vänd den en gång under tiden.

Ta upp filén och låt den vila insvept i aluminiumfolie i ca 5-10min. Skär upp filén i ganska tjocka bitar, som små mini biffar. Servera med svampsåsen, klyftpotatis och sallad.
Smaklig måltid!