Sök Recept

Mojito

<< Tillbaka
Många envisas med det svenska systemet med 4:or och 6:or när drinkar ska blandas. Jag menar emellertid att för att få den perfekta Mojiton bör endast 3 cl rom användas. Nästan oavsett glasstorlek. Det låter kanske märkligt men prova så får du se! Ofta tenderar bartenders att muddla myntan alldeles för hårt vilket gör att den släpper ut bl.a. klorofyll som kan göra Mojiton bitter. Detta menar bland annat den kände mixologen Chris McMillian på Bar Uncommon i New Orleans. Han hävdar att det inte är ett bevis på hur duktig bartender man är bara för att man kan muddla på ett snyggt sätt. Nej, för att myntan skall harmoniera perfekt med övriga ingredienser krävs ömsint hantering. Muddla myntan försiktigt, bladen skall absolut inte pulvriseras. Jag tar även upp detta i mitt recept på Mint Julep. Se för övrigt receptet på Mint Julep för mer information om krossad is. Se också http://www.imbibemagazine.com/Q-A-with-Bartender-Chris-McMillian angående hur man muddlar myntan. Det finns många sorters mynta men jag anser att grönmynta (lat. mentha spicata) blir godast i receptet. Det är också den sorten som de oftast säljer i livsmedelsbutiken. Vad gäller vilken sorts rom som man ska använda så är det en smaksak men jag tycker att Bacardi Superior blir bäst
Betyg (14  röster)
Antal personer
1 st

Ingredienser

3 cl ljus rom
½ lime i klyftor
6-8 myntablad
1 msk rörsocker
Sodavatten
Krossad is
Myntakvist till garnering

Tillagningstid: 5 minuter minuter

Gör så här

Lägg lime och socker i ett whiskyglas eller motsvarande och muddla ordentligt.

Ta sedan myntabladen och lägg dem i handflatan och ge dem en distinkt klapp. Detta frigör aromämnen i myntan. Lägg myntan i glaset och muddla ytterst försiktigt, bladen skall som sagt inte pulvriseras utan endast stötas lite.

Fyll glaset med krossad is. Slå i rommen och rör om. Toppa med sodavatten och rör försiktigt igen. Ta en myntakvist med blad och slå den lätt mot en bordskant. För ner den i glaset för en vacker och väldoftande dekoration. Servera med sugrör.