Quantcast

Sök Recept

Godaste rågbrödet med surdeg

<< Tillbaka
Surdegsbröd är faktiskt inte alls svårt att baka, även om man behöver sätta surdegen dagen innan. Det är inte ett dugg svårare än att baka annat bröd, och väl värt det lilla extra besväret. Brödet blir både mustigare och mera hållbart med surdeg. Det här receptet kan bara få 10 av 10 poäng:)
Betyg (0  röster)
Antal personer
2 st st

Ingredienser

Surdeg:
3 dl rågmjöl
3 dl vatten
25 g jäst

Bröddeg:
50 g jäst
7 dl vatten
18 dl rågmjöl
9 dl vetemjöl
2 dl rågkross
1 msk salt
2 msk brödkryddor
½ dl neutral olja
Mjöl till utbakning

Tillagningstid: 1 dygn minuter

Gör så här

Dag 1, Surdeg: Mät upp mjölet och värm vattnet till 37°. Smula jästen i en liten bunke, tillsätt vattnet, rör om tills jästen smälter och rör sedan i mjölet. Täck med plastfilm eller folie och låt bunken stå i rumstemperatur i 1 dygn.

Dag 2, Bröddeg: Mät upp resten av mjölet, värm vattnet till 37° och smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör om tills jästen smälter. Häll i resten av vattnet, surdegen, salt, olja, kryddor, mjöl och rågkross. Arbeta för hand eller i maskin till en smidig deg. Täck över och låt jäsa i 2 timmar.

Sätt ugnen på 250°. Mjöla bakbordet. Stjälp upp degen och knåda den smidig. Forma 2 limpor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt limporna jäsa i 30 minuter. Grädda i 30 minuter på nedersta falsen. Stäng sedan av värmen och låt bröden stå inne i ytterligare 15 minuter. Låt limporna svalna på galler under duk.