Sök Recept

Lyxiga sommarbullar

<< Tillbaka
Dessa bullar är så goda att man inte vet var man ska börja äta!
Betyg (38  röster)

Ingredienser

50 g jäst
150 g margarin eller smör
5 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
3 dl vetemjöl special
Ca 10 dl vetemjöl

Fyllning:
Ca 50 g smör
Ca 100-150 g riven mandelmassa
Några droppar grön karamellfärg
Ev. önskad mängd kanel och kardemumma

Garnering:
2 påsar marsanpulver (Det kan behövas mer, beroende på hur mycket vaniljkräm du gillar)
3 dl mjölk
1 msk strösocker

Pensling:
1-2 ägg
Pärlsocker


Gör så här

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. När vätskan blivit fingervarm (37°) häller du över den i bunken med jästen. När jästen blivit upplöst tillsätter du socker, salt, kardemumma, vetemjöl special och nästan allt mjöl. Arbeta med degen tills den blivit smidig och släpper bunken.

Låt den jäsa övertäckt med bakduk ca 40 min.

Rör den rivna mandelmassan med rumstempererat smör, kardemumma och kanel till en smet. Färgsätt med den gröna karamellfärgen.

Mjöla ett bakbord och knåda degen. Dela den i två bitar. Kavla ut till en rektangulär platta och bred ut ca hälften av fyllningen över hela plattan. (Gör mer fyllning till nästa bit om det inte räcker.) Lägg över halva sidan på den andra så plattan blir hälften så stor (så den blir bredare på bredden men kortare på längden).

Skär ca 2 cm långa remsor och skär dem i mitten så de liknar ett par byxor. Snurra dem i ändarna och lägg dem så de ser ut som en knut på en bakplåt. Låt dem jäsa övertäckt men bakduk ca 40 min!

Under tiden gör du garneringen. Rör ut marsanpulvret i mjölken i en kastrull på spisen och rör tills det bildas en tjock kräm. Låt den svalna tills bullarna är färdigjästa.
När bullarna jäst färdigt spritsar eller klickar du ut vaniljkrämen i mitten på bullen (du får kanske lägga änden åt sidan lite så det bildar en liten “grop”).

Pensla men ägg över hela bullen och strö över pärlsocker runt om på bullen.

Grädda mitt i ugnen ca 8 min i 250°. Låt svalna på galler under bakduk.