Quantcast

Koka soppa på en spik

Nja, riktigt så enkelt är det inte, men kan man grunden hur man gör en soppa så kan man lätt variera den sedan.
Såhär i januari månad när många vill äta magert och kassan är skral, då är en soppa perfekt. Lite värme inifrån brukar också behövas vid den här årstiden.
Det har blivit riktigt trendigt igen att äta soppa och utomlands har man i många länder starka "sopptraditioner". Fast vi skall inte förringa vår torsdagsärtsoppa heller.

Buljongen viktig
I många soppor är en god buljong grunden. Idag finns det färdiga fonder på flaska att använda. De smakar godare än de traditionella buljongtärningarna och jag tror inte det flesta av oss tar sig tid att koka egna buljonger av kött, grönsaker eller fisk.
Starta alltså gärna med att koka upp vatten och fond av det slag du föredrar, t ex av grönsaker eller kalv som är ganska milda. Bestäm sedan vad det skall bli för soppa. Välj gärna att lägga i skivad gul lök, eller purjolök som sätter fin smak. Skall det bli en ren grönskakssoppa så välj grönsaker efter årstid. Nu är rotfrukter av alla de slag jättefina, näringsrika och billiga. Skala och skär i kuber och koka i buljongen tills de precis blivit mjuka. Smaka av med salt peppar och ev örter och persilja. Gör likadant med en fisksoppa, men tillsätt fisken sist och låt precis bara koka vit och fast.
För att få en fylligare, men fortfarande kalorisnål soppa, går det utmärkt att köra den några varv i matberedaren med kniven isatt.

Servera med ett gott bröd
Bjud soppan tillsammans med ett dagsfärskt bröd. Då behövs egentligen varken matfett eller annat pålägg. Gott bara att bryta en bit.
Vill man göra sig lite mer besvär och kosta på sig lite mer kalorier är det alltid gott med en gratinerad ost- och tomatmacka till soppan.

Matklubben
2004-01-19

2004-01-19
Blev medlem: 1:a jan 1970
Senast inloggad: 1:a jan 1970
Recept: 0 st
Foruminlägg: 4546 st
Kokboken: 1980 st

REKOMMENDERADE RECEPT

Koka om frysta ..
av Berra
över 2 månader
Het kyckling so..
över 2 månader
Absolut bästa f..
av Marre73
över 2 månader
4-peppar ostfyl..
över 2 månader
Spikes hallon o..
av vernis
över 2 månader
Koka sparris gr..
över 2 månader